Mnogi ljudi konzumiraju jogurt jer su svjesni njegovih dobrobiti od kalcija, probiotika i visokih bjelančevina do puke lakoće uzimanja mjerice kada vam treba nešto zdravo, zasitno i brzo.
Jedna od stalnih zabrinutosti zbog mliječnog jogurta je da se, kao i za neke druge proizvode od mlijeka, smatralo da izazivaju upale u tijelu, što može dovesti do nekih infekcija, bolesti i poremećaja.
Sada je izraelska studija otkrila da probiotici u proizvodima od jogurta zapravo mogu smanjiti upalu i ojačati imunološki sistem, piše Eat This.
Za ljude koji jogurt smatraju zdravom, pouzdanom prehrambenom namirnicom sada postoje uzbudljive vijesti. Naime, dvoje istraživača koji su proveli univerzitetsku studiju u Izraelu otkrili su da molekule iz probiotika u kefiru (tečni napitak koji je vrlo sličan jogurtu) značajno smanjuju nivo zaraženosti agensa koji uzrokuje koleru.
U naknadnoj studiji, naučnici su otkrili da su isti molekuli djelovali i kao protuupalna sila protiv nekih modela virusnih bolesti. To je imuni odgovor koji je otkriven kao vodeći uzrok smrti kod pacijenata sa COVID-19.
“Naše istraživanje prvi put osvjetljava mehanizam pomoću kojeg fermentirani mlijekom probiotici mogu zaštititi od patogenih infekcija i pomoći imunološkom sistemu”, rekao je profesor Raz Jelinek, potpredsjednik za istraživanje i razvoj na Univerzitetu Ben Gurion na Negevu.
Ovo će vjerovatno dovesti do novih istraživanja radi većeg razumijevanja, ali u međuvremenu, nalazi ove studije mogli bi biti još jedan razlog više zbog kojeg ćete konzumirati jogurte.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.