ZanimljivostiPomoću jogurta možete ubrzati gubitak težine, znamo i kako

Pomoću jogurta možete ubrzati gubitak težine, znamo i kako

Uvrstite jogurt u svakodnevnu ishranu to će vam pomoći da ubrzate gubitak kilograma.

Jogurt koji sadrži aktivne kulture mogao bi poboljšati zdravlje crijeva, pomažući kod zatvora, pa čak i netolerancije na laktozu.

Prema Harvard TH Chan School of Public Health, ovaj napitak bogat nutrijentima je također odličan izvor kalcija i proteina. Jogurt je čak i odlična opcija za uzimanje ako želite da smršate. Prema mišljenju stručnjaka ovo su najbolje navike s jogurtom za mršavljenje.

Lauren Manaker, nagrađivana dijetetičarka, objašnjava da jogurt može biti fantastična hrana koju možete uključiti u dijetu koja podržava gubitak težine.

Sadrži visokokvalitetne proteine ​​i u zavisnosti od toga koji odaberete, može imati i malo zasitne masti. Mnogi jogurti sadrže žive i aktivne kulture, koje mogu pomoći u održavanju zdrave i raznolike crijevne mikrobiote. To zauzvrat može pomoći u podršci ciljevima gubitka težine”, navodi.

Uparite jogurt s nezrelom bananom

Ako ste ljubitelj banana, ovo je za vas. Prema Manakeri, banana koja je samo malo nedozrela je solidan izvor prebiotičkih vlakana.

“Prebiotici potiču probiotike, uključujući probiotike koji se mogu naći u vašem jogurtu”, objašnjava Manaker, dodajući: “Jedenje oba zajedno može podržati zdravu mikrobiotu crijeva, što može podržati napore za mršavljenje.”

Dakle, sljedeći put kada uzmete malo jogurta, ne zaboravite na blago nedozrelu bananu.

Dopunite jogurt sa šakom oraha

Orasi su prepuni zasićujućih nutrijenata, uključujući proteine, vlakna i zdrave masti. Prema Manaker, ubacivanje oraha u posudu s jogurtom može vam pomoći da se duže osjećate sito, potencijalno vam pomaže da jedete manje nakon obroka s jogurtom i pomaže vam da smršate.

Vodite računa o veličini svoje porcije

U redu, buncali smo se o tome koliko jogurt može biti zdrav i potpuno fantastičan iz više razloga, ali kao i sa svim dobrim stvarima, ne želite pretjerati. Manaker upozorava da uključivanje previše jogurta s visokim sadržajem šećera i masnoće u jednoj porciji zapravo može biti štetno za vaš struk. Vodite računa o kontroli porcija kada uživate u ovom ukusnom zalogaju kako ne biste naštetili svom napretku.

Dodajte svježe voće za slatkoću, a ne izvore šećera

Na kraju, ali ne i najmanje važno, zasladite jogurt svježim voćem i odbacite dodane izvore šećera. Naravno, javorov sirup i med su neosporno dobrog okusa, ali Manaker ističe: “Odlučivanje za voće radi dodatne slatkoće umjesto ovih zaslađivača može pomoći u održavanju šećera u krvi pod kontrolom, zahvaljujući vlaknima uključenim u ove namirnice, što može podržati ciljeve gubitka težine.”

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE