SportNogometStručnjaci traže od FIFA-e da ispita kakva su ljudska prava u Saudijskoj...

Stručnjaci traže od FIFA-e da ispita kakva su ljudska prava u Saudijskoj Arabiji prije dodjele SP

Međunarodni pravnici pozvali su danas Međunarodnu fudbalsku federaciju (FIFA) da poštuje sopstvenu politiku i pažljivo ispita stanje ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji prije nego što tu zemlju odabere za domaćina Svjetskog prvenstva 2034. godine.

Dokument na 22 strane dostavljen je sjedištu FIFA-e u Cirihu u ime Marka Pitta i Stefana Verenberga iz Švicarske i britanskog advokata Rodney Dicksona.

Oni su ponudili da rade zajedno sa FIFA-om na akcionom planu i nadgledanju Saudijske Arabije od strane nezavisnih stručnjaka. Tim dokumentom pozivaju FIFA-u da iskoristi svoju prednost sa Saudijskom Arabijom kako bi se uskladila sa međunarodnim standardima ljudskih prava koje je i politika koju svjetska kuća fudbala zahtijeva od domaćina turnira od 2017.

“Očigledno je da Saudijska Arabija ne ispunjava te zahtjeve. S obzirom na ovo, FIFA jednostavno ne može da joj dozvoli da bude domaćin Svjetskog prvenstva 2034”, navodi se u dokumentu.

Oni kao primjere navode slobodu izražavanja i okupljanja, tretman zatvorenika i radnika migranata, kao i zakone o muškom starateljstvu koji ograničavaju lične slobode žena.

Saudijska Arabija je jedini kandidat za domaćina Svjetskog prvenstva 2034. godine. Saudijska ponuda mora biti formalno predata do jula i trebalo bi da bude potvrđena 11. decembra glasanjem 211 federacija članica FIFA-e.

Advokati žele da FIFA iskoristi uticaj koji sada ima u nastojanju da se pridržava sopstvene politike koju je izradio profesor Univerziteta Harward John Raggi.

“Pružimo šansu FIFA-i. FIFA je napisala veoma impresivan dokument i bio bih zaista sretan da vidim da FIFA ispunjava standarde”, rekao je Pitt.

Advokati su naveli da je njihov dokument za FIFA-u napisan u “ime osoba koje pate zbog ozbiljnih kršenja osnovnih ljudskih prava i sloboda od strane Saudijske Arabije”.

“Autori ovog podneska spremni su da se konstruktivno angažuju kako bi osigurali da bar ovi minimalni zahtjevi budu ispunjeni”, naveli su.

Federalna.ba / Beta.rs / Visolo.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE