Šta je Alija Izetbegović stvarno rekao o “zlatnim kašikama”?

4564
Isječak iz knjige Mate Đakovića

Prvom predsjedniku Predsjedništva BiH, Aliji Izetbegoviću, često se kroz novinske tekstove i TV priloge, ali i u drugim situacijama, “stavljalo u usta” obećanje da će se u BiH jesti “zlatnim kašikama”.

Ova sintagma se jednako tako često (zlo)upotrebljavala u raznim prilikama, a da niko nikada nije objavio kada, odnosno dokazao da je rahmetli Izetbegović takvo što stvarno rekao. Bosanskohercegovački novinar, TV voditelj i urednik Mato Đaković je u jednom intervju Izetbegoviću postavio to pitanje, o čemu je pisao i u svojoj knjizi “Moji razgovori s Alijom”, koja je štampana još 2003. godine.

– Mnogi Vam spočitavaju da ste rekli da će Vaši glasači ili narod BiH jesti “zlatnim kašikama” – rekao je Đaković tokom razgovora s predsjednikom, na šta je Izetbegović zatražio da ponovi pitanje, a potom odgovorio:

– Nakon rata. Da, čuo sam i ja. Stavljali su mi mnoge izjave u usta koje nisam rekao. Ovo je najgluplja od tih. Da će ljudi, kad dođe sloboda, jesti zlatnim kašikama?! Opozicija je to podmetala jednom borcu koji je rekao, da sam im ja to obećao. Ali, ustvari je obrnuto. Ja sam uvijek pomalo iskazivao pesimizam kako će stvari teći na pitanje: “Kako će stvari teći?”, govorio sam da idu teški dani, teškoće i veliki problemi – odgovorio je Izetbegović, između ostalog, što se može pročitati u knjizi “Moji razgovori s Alijom”, što možete vidjeti i na faksimilu te stranice koji objavljujemo.

Ovaj razgovor između Đakovića i Izetbegovića vođen je u emisiji “Telering”, 23. jula 1998. godine, u kojoj popularni TV voditelj već godinama ugošćuje najznačajnije ličnosti bh. politike, ali i one iz drugih sfera društva.

Komentari

komentara