NaslovnicaLokalne TemeSPCOV: Završe...

SPCOV: Završena obnova fasade na Hramu sv. Prokopija u Visokom

Konačno su završeni radovi na obnovi fasade Hrama sv. Prokopija u Visokom. Također, skinuta je skela koja je bila postavljena oko Hrama tako da je sada moguće vidjeti kako izgleda kompletna obnovljena fasada ove pravoslavne svetinje u Visokom.

Podsjećamo, radovi na ovoj 162 godine staroj crkvi počeli su u junu ove godine, sa željom da ponovo bude obnovljen nacionalni spomenik i jedan od najstarijih pravoslavnih hramova u srednjem dijelu BiH.

“Uz radove na samoj crkvi, činimo napore da sačuvamo naše ikone, pa je tako u planu i određena restauracija, mada to iziskuje velika finansijska sredstva, koja u ovom trenutku, nažalost, nemamo”, kazao je protojerej Miljan Rađenović, paroh visočki.

Ukupna vrijednost projekta obnove Crkve sv. Prokopija u Visokom iznosi oko 600.000 KM.

“Prema proračunu, radovi na fasadi, stolariji i limariji na samom objektu crkve koštaju 180.000 KM, a mijenjanje stolarije na crkvenoj sali u svetosavskom domu oko 50.000 KM. Obnova parohijskog doma ili svešteničke kuće je oko 100.000 KM, a kada svemu tome dodamo unutrašnje radove u samoj crkvi, onda dolazimo do cifre od 600.000 KM”, objašnjava nam protojerej Miljan Rađenović.

 

Visoko.co.ba/SPCOV

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.