NaslovnicaLokalne Teme(VIDEO) Istor...

(VIDEO) Istorija Visokog: Priča o parohijskom domu (svešteničkoj kući) u Visokom

Parohijski dom ili sveštenička kuća u Visokom napravljena je po blagoslovu mitropolita dabrobosanskog Petra Zimonjića 1934. godine, a osvećenje je izvršio tadašnji sveštenik Dušan Bošković. Visoko od 1992. godine nema stalnog sveštenika u svom gradu, samim tim ni u parohijskom domu. Godinama je parohijski dom ili sveštenička kuća propadala i trenutno je u jako lošem stanju. Neophodna je kompletna obnova, mada još uvijek nema informacija da li će Visoko u budućnosti ponovo imati sveštenika koji će boraviti u ovom gradu, čak i kada bi se kuća obnovila. Više o ovome možete pogledati u video prilogu.

Visoko.co.ba/Neven Krajišnik

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.