ZDKPolitikaSpašavanje vojnika Batana: Operacija uspjela-pacijent izgubljen, SDA i DF u Maglaju preuzeli...

Spašavanje vojnika Batana: Operacija uspjela-pacijent izgubljen, SDA i DF u Maglaju preuzeli većinu u Općinskom vijeću

“Hoće li Nikšić pokazati principijelnost i tražiti smjenu predsjednika KO SDP ZDK i načelnika Općine Maglaj, Mirsada Mahmutagića?”, naslov je članka objavljenog 01.juna na našem portalu. Tekstom smo željeli preispitati Nikšićevu političku dosljednost jer je mjesec dana ranije tokom gostovanja u emisiji Pressing N1 televizije kazao da svaki funkcioner, pa i on lično, protiv kojeg se potvrdi optužnica treba da bude smijenjen.

Međutim, stvari su u praksi potpuno drugačije gdje Nermin Nikšić još jednom u nizu primjera potvrđuje da ne stoji iza svojih riječi jer je nedavno protiv načelnika Maglaja i predsjednika KO SDP BiH ZDK, Mirsada Mahmutagića, potvrđena optužnica kojim se sumnjiči za krivična djela počinjena na funkciji općinskog načelnika ( kompletan tekst na LINKU.

Osim što je pokazao neprincipijelnost, Nikšić je otišao i korak dalje, početkom sedmice posjetio je Maglaj i sastao se s predsjednikom KO SDP BiH ZDK, načelnikom Maglaja Mirsadom Mahmutagićem i tim činom mu pružio podršku za njegov rad.

Bolje upućeni poznavaoci prilika u Maglaju i ZDK znaju da je ova posjeta bila, ispostavit će se na posljednjoj sjednici OV Maglaj, neuspjeli pokušaj spašavanja “vojnika Batana” od strane predsjednika Nikšića jer je sada i definitivno jasno da je maglajski načelnik izgubio većinu u OV Maglaj gdje sada procese kontrolišu SDA, DF i grupa nezavisnih vijećnika koji su prestali da prate politiku Mirsada Mahmutagića. Sudeći i prema raspoloženju velikog broja općinskih organizacija SDP-a u ZDK, a neki su o tome i javno govorili na nedavno održanom Kongresu SDP BiH, isti scenario za Mahmutagića pripremljen je i u KO SDP BiH ZDK. Nakon svega što se dešavalo ovih dana na političkoj sceni Maglaja i ZDK, a posebno nakon svega što tek dolazi u jako bliskoj budućnosti, postavlja se pitanje koji je stvarni motiv i razlog posjete predsjednika SDP BiH, Nermina Nikšića, Maglaju jer operacija je “uspjela” – većina je izgubljena…

Istovremeno dok Nikšić kao predsjednik SDP-a pokušava spasti sebi odane kadrove koji su mu omogućili ostanak na čelu partije, Nikšić kao premijer Vlade FBiH ignoriše vapaj radnika zavidovićke Krivaje, koja je u susjedstvu Maglaju, koji su mu 08.maja pisali i tražili da ih primi radi rješavanja egzistencijalnih problema radnika nekadašnjeg giganta u čijem, ispostavit će se kasnije, konačnom propadanju i zatvaranju direktno sudjelovao i Nermin Nikšić kao premijer koji je 2014.godine potpisao prodaju funkcionalnih dijelova IP Krivaja u stečaju Ortačkoj grupi koja nakon toga ni pola godine nije funkcionisala.

Šta je bio stvarni cilj te prodaje, kao i to kakva će biti konačna sudbina fabrike i radnika, predmet je sudskih sporova koji se vode. Najmanje što je premijer Nikšić mogao da uradi proteklog utorka, 20.06.2023.godine je to da usput, nakon Maglaja, posjeti i radnike Krivaje koji to očekuju već skoro dva mjeseca. Mahmutagiću, očito, nije mogao pomoći, a radnicima Krivaje, ako želi, može I treba da pomogne.

 


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE