ZanimljivostiNauka i tehnologijaSpaceX planira obaviti prvi orbitalni let Starshipa u januaru

SpaceX planira obaviti prvi orbitalni let Starshipa u januaru

Kompanija SpaceX napreduje u razvoju Starshipa, svoje dosad najveće rakete, a direktor Elon Musk je uvjeren da će ona biti lansirana u orbitu naredne godine.

Musk je informacije o Starshipu otkrio tokom virtualnog jesenjeg sastanka pod nazivom SpaceX Starsship Discussion u sklopu kojeg je i odgovarao na pitanja. Kazao je da kompanija želi završiti radove na rampi za lansiranje i tornju u bazi Starbase, koja se nalazi u Boca Chici u Teksasu, do kraja mjeseca, a prvi orbitalni let Starshipa je planiran za januar 2022. godine. Nakon toga bi trebale uslijediti desetine lansiranja tokom naredne godine.

No, ovo ne znači da će Starship zaista stići u orbitu u januaru jer je i sam Musk oprezan u izjavama iako je u prethodnim projektima ponekad bio i preoptimističan.

“Postoji veliki rizik kada je riječ o prvom lansiranju, tako da ne mogu rei da će biit uspješno, ali smatram da smo napravili veliki napredak”, kazao je Musk.

Prepreka januarskom lansiranju je i dozvola regulatora. Trenutno se u bazi SpaceX-a provode okolišne procjene u saradnji s Federalnom administracijom za avijaciju. FAA je ranije saopćio da će svoje aktivnosti završiti do 31. decembra, a ako sve bude išlo prema planu, januarsko lansiranje je najraniji mogući datum.

Musk je rekao da će početi prodavati lansiranja Starshipa po nižim cijenama u odnosu na Falcon 9 za dvije godine, a to je ranije u odnosu na SpaceX-ov priejdlog za NASA-in HLS sistem. Kompanija je dobila ugovor za razvoj HLS sistema koji će transportovati ljude na Mjesec prvi put od Appolo programa. Povratak ljudi na Mjesec dio je NASA-inog programa Artemis, a planiran je za 2025. godinu.

Projekt Starship napreduje brzo, a uključuje letjelicu Starship i Super Heavy raketu koja će moći u svemir ponijeti više od 100 tona tereta. Musk je procijenio da čovječanstvu treba oko 1.000 raketa kako bi život postao multiplanetaran. SpaceX već ima postrojenej za masovnu proizvodnju raketa.

U maju je SpaceX testirao 15. prototip Starshipa koji je uspješno poletio i sletio uspravno. To je ujedno i prvi test koji je raketa prošla bez oštećenja.

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE