ZanimljivostiSnimci napravljeni deset milijardi vrijednim teleskopom James Webb pokazuju svemir kao nikad...

Snimci napravljeni deset milijardi vrijednim teleskopom James Webb pokazuju svemir kao nikad do sada

Svemirski teleskop James Webb lansiran je prije tačno godinu, na Božić. Bila su potrebna tri desetljeća za planiranje, projektiranje i izgradnju, ovog deset milijardi dolara vrijednog stroja koji treba da pruži do sada neviđen uvid u svemir.

Mnogi su se pitali može li ovaj nasljednik slavnog svemirskog teleskopa Hubble doista opravdati očekivanja. Morali smo čekati nekoliko mjeseci dok je njegovo epsko primarno ogledalo od 6,5 m bilo raspakirano i fokusirano, a ostali sistemi testirani i kalibrirani.

Prva stvar koju treba znati o Jamesu Webbu je da je to infracrveni teleskop. Vidi nebo na talasnim dužinama svjetlosti koje su izvan onoga što naše oči mogu razaznati.

Astronomi koriste njegove različite kamere za istraživanje dijelova svemira, poput tornjeva od plina i prašine. Stupovi su bili Hubbleova omiljena meta. Trebalo bi nekoliko godina putovanja brzinom svjetlosti da se pređu ove udaljenosti.

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE