ZanimljivostiMikrometeoroid pogodio i oštetio svemirski teleskop James Webb

Mikrometeoroid pogodio i oštetio svemirski teleskop James Webb

Novi svemirski teleskop James Webb lansiran je nakon brojnih odgađanja, a sada kada se napokon nalazi u svemiru, pogođen je mikrometeoroidom.

Incident se dogodio krajem maja kada je mikrometeoroid veći od očekivanog pogodio teleskop James Webb i napravio uočljivu šetu na jednom od 18 primarnih segmenata ogledala. Udar znači da tim koji upravlja misijom mora korigirati distorziju nastalu zbog udara, ali iz NASA-e kažu da teleskop “još uvijek radi na nivou koji premašuje sve zahtjeve misije”.

James Webb je nevjerovatno moćni svemirski teleskop sljedeće generacije koji je dizajniran da pruži uvid u duboki svemir te omogući pogled u vrijeme kada su se formirale zvijezde i galaksije odmah nakon Velikog praska. Za razvoj svemirskog teleskopa je utrošeno gotovo 10 milijardi dolara, a taj proces je trajao više od 20 godina. No, na Božić 2021. godine je teleskop konačno lansiran u svemir gdje je prošao ekstremno kompleksan proces rasklapanja prije nego je stigao na svoju destinaciju.

Otkako je u svemiru, teleskop je pogođen mikrometeoroidima najmanje četiri puta, ali su svi oni bili veoma mali i očekivani. Mikrometeoroid je frakment asteroida obično manji od zrna prijeska, međutim, onaj koji je pogodio teleskop u maju bio je veći. To se dogodilo između 23. i 25. maja, a udar je uzrokovao “marginalno uočljiv efekt u podacima”. Inžinjeri nastavljaju analizirati efekte utjecaja.

NASA je očekivala da će James Webb biti pogađan sitnim svemirskim česticama tokom svog životnog vijeka jer je to neizbježno, a zbog toga su dizajnirana pozlaćena ogledala teleskopa koja mogu izdržati udare sitnih svemirskih krhotina. Također, na Zemlji su obavljene simulacije, ali mikrometeoroid je bio veći od očekivanog te takvi testovi nisu obavljeni.

Inžinjeri imaju mogućnost manevrisanja ogledalima i instrumentima kako bi ih zaštitili od naleta svemirskih krhotina, međutim, pomenuti mikrometeoroid nije bio dio grupe.

Uprkos udaru, NASA je optimistična kada je riječ o budućnosti novog teleskopa koji i dalje funkcioniše iznad očekivanja te može u potpunosti obavljati naučne zadatke.

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE