Skuhana 4.124 litra begove čorbe

U Sarajevu oboren svjetski rekord

666

U Sarajevu je danas oboren Guinnessov rekord u količini skuhane begove čorbe. Sarajevski su kuhari uz pomoć volontera skuhali čak 4.124 litra begove čorbe.

U kuhanju koje je počelo jutros u 6 sati ispred Doma Oružanih snaga BiH u Sarajevu učestvovalo je sedam kuhara i mnogo volontera iz čitave BiH – tu su bili volonteri kuhari iz ugostiteljske škole iz Goražda, Ilijaša, Vogošće, Prijedora, Olova, Zenice…

Zdravko Šilić, glavni kuhar u NATO bazi, koji je došao na poziv organizatora, za Klix.ba je kazao kako mu je izuzetno drago što je dio ove manifestacije.

Dodao je kako je sve prošlo u najboljem redu. Nisu imali problema u vezi sa namirnicama, a manje poteškoće im je predstavljalo samo to što su kuhali na otvorenom prostoru, zbog čega se trošilo mnogo plina. Ipak, improvizacija kuhara je bila odlična i sve su uspjeli završiti u zadatom roku, do 14 sati, kako je i planirano.

“Treba da se gaji i čuva naša tradicija”

Ovom su događaju prisustvovale i četiri kuharice iz Udruženja žena iz Prijedora, koje su pomagale kao volonterke.

“Treba da se gaji i sačuva naša tradicija. Naša begova čorba definitivno treba da uđe u Guinnessovu knjigu rekorda”, kazala je Zekija Bosnić, predsjednica Udruženja žena iz Prijedora.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić je istaknuo važnost ovog događaja iz razloga što u obaranju svjetskog rekorda učestvuju majstori kuhinje iz 20-ak zemalja koji su se odazvali pozivu bh. kuhara.

“To pokazuje da je Sarajevo neki centar zbivanja, pa makar i po ovoj čorbi. Veoma je važno da je to begova čorba, čorba koja se nalazi u našim jelovnicima u BiH i Sarajevu posebno. Ona sad dobiva međunarodnu promociju”, kazao je za Klix.ba Ivo Komšić.

Tona piletine za 15.000 porcija

Podsjećamo, čorba je bila kuhana u loncu prečnika dva i po metra, visine jedan metar i zapremine 4.100 litara specijalno kreiranom za ovu priliku.

Sastojci koji su bili potrebni za 15.000 porcija su: 1000 kg piletine, 200 kg mrkve, 50 kg putera, 150 litara ulja, 100 kg brašna, 15 kg bamije, 50 kg celera, 10-20 kg peršuna i 15 kg začina.

“Čorba koja se ne podijeli građanima bit će proslijeđena različitim humanitarnim organizacijama i udruženjima, Crvenom križu, narodnoj kuhinji… Pozivamo sve da slobodno dođu sa posudama, šteta bi bilo da se to baci”, poručili su iz Udruženja bh. kuhara, u čijoj se organizaciji održavala ova manifestacija.

Ovaj događaj je organizovan sklopu Global Chef's Challenge, prve manifestacije ove vrste u regionu, kao i Evropske konferencije kuharskih asocijacija, zahvaljujući kojima je glavni grad BiH nekoliko dana domaćin kuharskoj kremi Evrope.

U pitanju je takmičenje svjetske krovne asocijacije kuhara koja se održava na pet kontinenata u tri kategorije – chef junior, chef i pastry chef. Global chef challenge počeo je jučer i trajat će do 18. aprila, a u okviru ovog događaja Sarajevo će ugostiti majstore kuhinje iz čitavog svijeta.

Podsjećamo, jedan od sponzora ovog događaja je i visočki Vispak.

Komentari

komentara