SvijetAzijaŠirom Azerbejdžana obilježava se 32. godišnjica masakra u Hodžaliju

Širom Azerbejdžana obilježava se 32. godišnjica masakra u Hodžaliju

Azerbejdžan danas obilježava 32. godišnjicu masakra u Hodžaliju, masovnog ubistva azerbejdžanskih civila od strane jermenskih snaga u gradu Hodžali u regionu Karabaha.

Region Karabaha bio je mjesto masovnih ubistava i sahranjivanja još od Prvog rata u Karabahu početkom 1990-ih, tokom kojeg je jermenska vojska okupirala Nagorno-Karabah — teritoriju međunarodno priznatu kao dio Azerbejdžana — i sedam susjednih regija.

Grad Hodžali je doživio dvosatnu jermensku ofanzivu u kojoj je ubijeno 613 azerbejdžanskih civila – uključujući 106 žena, 63 dece i 70 staraca – a teško je povrijeđeno 487 osoba, prema podacima Azerbejdžana.

Oko 150 od 1.275 Azerbejdžanaca koje su Jermeni zarobili tokom događaja u Hodžaliju i dalje se vodi kao nestalo, dok je osam porodica potpuno zbrisano.

Komemorativni događaji održavaju se širom zemlje, uključujući i glavni grad Baku, kako bi se odala počast ubijenima.

Dan ranije, Ministarstvo vanjskih poslova Azerbejdžana je u saopćenju navelo da je Jermenija provodila “politiku etničkog čišćenja i genocida” nad Azerbejdžancima, kao i da je počinila “zločine protiv čovječnosti” u raznim naseljima u regionu.

Ministarstvo je saopštilo da je jedan od najgorih zločina počinjen nad stanovnicima Hodžalija.

U saopćenju se navodi da su upotreba teškog naoružanja, istražni materijali o zločinima počinjenim nad lokalnim civilima, iskazi očevidaca, kao i priznanje tadašnjih najviših jermenskih zvaničnika dokaz da je događaj planirani i “namjerni zločin genocida”.

Nadalje se navodi da su u ovom masakru grubo prekršeni međunarodno humanitarno pravo, zakoni o zaštiti ljudskih prava i razne međunarodne konvencije, ukazujući da je neuspjeh da se okonča nekažnjivost Jermenije doveo do nastavka postojeće prakse.

“Iz ove perspektive, podrška svjetske zajednice mjerama koje se preduzimaju na nacionalnom i međunarodnom nivou za okončanje nekažnjivosti kriminalaca, kao i saradnja na ovom polju su od ključne važnosti”, navodi se u saopćenju.

“Na ovu 32. godišnjicu tragedije, sa najdubljim poštovanjem čuvamo uspomene na nevine žrtve etničke mržnje Jermenije i genocidne zločine, uključujući genocid u Hodžaliju”, dodaje se u saopćenju azerbejdžanskog Ministarstva vanjskih poslova.

Visoko.co.ba/federalna.ba/AA


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE