SvijetEvropaŠikorski: Poljska ne isključuje ništa, nek Putin nagađa

Šikorski: Poljska ne isključuje ništa, nek Putin nagađa

Šef poljske diplomatije Radoslaw Sikorski izjavio je u intervjuu za nekoliko evropskih listova da Poljska ne treba unaprijed da isključi nijednu opciju, pa ni slanje svojih vojnika u Ukrajinu, a predsjednik Rusije Vladimir Putin “neka onda nagađa šta će NATO uraditi”.

“Ne treba da isključujemo nijednu opciju. Neka Putin nagađa šta ćemo učiniti”, kazao je Sikorski u intervjuu koji danas objavljuje poljski list Gazeta Wyborcza.

Poljski ministar spoljnih poslova isključio je, međutim, da Poljska može da pokuša da nabavi nuklearno oružje.

“Poljska je ratifikovala sporazum o neširenju nuklearnog oružja. I namjerava da u njemu ostane”, rekao je Sikorski, a takođe je demantovao da traju pregovori o tome da se Poljska uključi u američki projekat Nuklear sharing.

To je više puta javno zatražio predsjednik Poljske Andžej Duda, poslednji put rekavši u proljeće da je Poljska spremna da u tom projektu, u kojem nekoliko zemalja u svojim bazama ima američke rakete sa nuklearnim glavama, rakete budu razmještene i u Poljskoj.  “Učešće u tom programu ne znači da dobijate operativnu kontrolu nad nuklearnim oružjem. To je kao sa poštarom. Nećete postati milioner ako dobijete zadatak da uručite ček na milion dolara”, rekao je Sikorski.

Poljski ministar upozorio je da je nuklearno oružje ona posljednja karta koju ima ruski predsjednik, a kada su prijetnje u pitanju, Rusija Poljskoj prijeti nuklearnim oružjem odavno.

“Rusi su prijetili da će nas uništiti nuklearnim oružjem još u vrijeme kada sam pregovarao sa SAD o razmještanju antiraketnog štita u Poljskoj. Prijetili su toliko često da sam morao da apelujem na ruske generale da nam ne prijete nuklearnim oružjem češće nego jednom u tri mjeseca. Tada su na neko vrijeme prestali”, kazao je Sikorski.

O nedavnim najavama koje je Rusija brzo povukla da planira da mijenja svoje granice na Baltičkom moru šef poljske diplomatije kazao je da najave promjena granica mogu da budu znak slabosti i panike Rusije.

“Pozicija Rusije na Baltiku se generalno pogoršala od invazije na Ukrajinu. Finska i Švedska su ušle u NATO. Najava Rusije o granicama može biti znak slabosti i panike”, rekao je Šikorski.

Poljski ministar naglasio je, međutim da Poljska, Evropska unija i NATO prvo temeljno provjeravaju šta je zaista značila ta ruska najava i to što je Rusija uklonila granične boje na rječnoj granici sa Estonijom.

“Korita rijeka neprestano se mijenjaju i u vezi s time treba mijenjati trase ili korigovati granice. To znamo jer poljsko-njemačka granica je na rijeci Odri. Ali ne bih se čudio da Putin provocira malu zemlju NATO samo zbog toga da zlurado sije konfuziju i strah među njene stanovnike”, kazao je šef poljske diplomatije.

Po ocjeni Sikorskog Poljska sada treba da se skoncentriše na jačanje i fortifikaciju istočne granice sa Rusijom i Bjelorusijom u novom vojnom projektu Istočni štit i zaštiti granice od nelegalne migracije koju Poljska vidi kao dio hibridnog rata koji protiv nje i EU već više godina vode te dvije zemlje.

“Naš susjed, članica OUN, organizuje napad čiji cilj je uništenje Evropske unije putem političkih procesa. Plan je jednostavan. Rusija i Bjelorusija ispravno pretpostavljaju da ako ne budemo u stanju da kontrolišemo granicu, ekstremna desnica će trijumfovati na izborima u našim zemljama i na evropskim izborima. A to će razbiti Uniju”, kazao je Sikorski.

Visoko.co.ba/federalna.ba/Beta


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE