ZDKMisli o prirodi!Sezona aerozagađenja počela: Kvalitet zraka u Visokom nezdrav, izmjereni indeks najviši u...

Sezona aerozagađenja počela: Kvalitet zraka u Visokom nezdrav, izmjereni indeks najviši u FBiH

Sezona aerozagađenja u Visokom je s današnjim danom počela.

Naime, prema podacima s mjerne stanice Udruženja “Eko Akcija”, kvaliteta zraka u Visokom je NEZDRAV, a izmjereni Indeks u 23 sata iznosio je 200 i kao takav je najviši u FBiH.

Izrazito je zabrinjavajuća informacija i podatak da je večeras u Visokom za tri puta prekoračena koncentracija lebdećih čestica („PM čestice“) koja iznosi 166 ug/m3.

Zbog ovako velike zagađenosti moguća je pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bi taođer mogli početi osjećati negativan utjecaj na zdravlje.

Sljedeće grupe trebale bi smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti: plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani, trebali bi izbjegavati i svi ostali.

Redakcija / Visoko.co.ba

Medijski sadržaj je nastao u okviru projekta „Digitalna mapa zagađenja prirode“ koji finansijski podržava Švedska, a implementira Centar za promociju civilnog društva u okviru projekta “Misli o prirodi!”. Sadržaj ovog članka je isključiva odgovornost portala Visoko.co.ba i ne odražava nužno stavove Centra za promociju civilnog društva i Švedske.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE