Lokalne TemeDugogodišnji problem: Zrak u Visokom nezdrav za stanovništvo, najviše zabrinjava prisustvo sitnih...

Dugogodišnji problem: Zrak u Visokom nezdrav za stanovništvo, najviše zabrinjava prisustvo sitnih štetnih čestica

Piše: Naim K. // Visoko co.ba

Stanje kvaliteta zraka u Visokom je zabrinjavajuće, posebno za osobe s bolestima srca i pluća, trudnice, djecu i starije osobe.

Prema podacima Udruge “EkoAkcija”, koja prati zagađenje zraka u realnom vremenu, indeks kvalitete zraka u Visokom je u nedjelju, 10. decembra, u ranim jutarnjim satima, iznosio 182, što znači da je zrak nezdrav za stanovništvo.

Zbog ovakvog zraka, mogu se javiti pojačani simptomi i intenzitet bolesti kod osoba koje boluju od astme, bronhitisa, angine pektoris i drugih srčanih i plućnih oboljenja. Svi ostali bi mogli osjetiti negativan utjecaj zagađenja na zdravlje, kao što su glavobolja, umor, iritacija očiju, nosa i grla.

Stručnjaci savjetuju da se smanji bilo kakva vanjska fizička aktivnost, posebno produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani. Također, preporučuje se da se izbjegava izlaganje dimu, prašini i drugim izvorima zagađenja u zatvorenim prostorima. U slučaju da se osjećaju tegobe, treba se obratiti ljekaru.

Zagađenost zraka u Visokom je dugogodišnji problem, koji se pogoršava tokom zimskih mjeseci, kada se koristi uglavnom loš kvalitet ogrjeva za grijanje, kao što su ugalj, drvo i otpad. Osim toga, doprinosi zagađenju i veliki broj automobila, industrijskih postrojenja, kao i nepovoljni meteorološki uvjeti, koji onemogućavaju raspršivanje zagađujućih materija.


Prema podacima Centra za okoliš, koji vrši monitoring zraka na području Zeničko-dobojskog kantona, zrak je i dalje lošeg kvaliteta, a najviše zabrinjava prisustvo sitnih čestica prašine, koje mogu prodrijeti duboko u pluća i krvotok, te izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, kao što su rak pluća, moždani udar i srčani infarkt.

– Te čestice direktno prelaze u pluća, a one ispod jedan mikron prolaze direktno u krv, gdje organizam nema nikakve zaštite od njih, a osim toga, te čestice često sadrže i teške metale i organska jedinjenja, tako da se akumuliraju u organizmu. Znači, ne moraju vam odmah naštetiti, ali nakon određenog vremena mogu izazvati jako velike probleme – kazao je Halim Prcanović iz Instituta “Kemal Kapetanović” Zenica prošlog mjeseca za medije iz ZDK-a.

Prema riječima Enisa Omerčića iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, u narednom periodu, sve do marta naredne godine, narušen će biti kvalitet zraka sa manjim ili većim potencijalnim negativnim efektom na zdravlje građana. On je istakao da je to redovna pojava, uslovljena uglavnom prirodno-geografskim faktorima, od kojih zavisi i broj dana sa prekomjerno zagađenim zrakom.

– Načiniti prognozu za cijelu zimu unaprijed je nezahvalno i gotovo nemoguće. Nekada je gotovo nemoguće napraviti tačnu prognozu zagađenosti za tri dana unaprijed – rekao je Omerčić.

On je dodao da je početak ove “sezone zagađenja” za sada zadovoljavajući, te da su protekle dvije godine imale sličan početak sezone, što je rezultiralo manjim brojem dana sa prekomjerno zagađenim zrakom i nešto nižim ukupnim srednjim godišnjim koncentracijama zagađujućih materija.

– Npr. u 2022. godini su izmjerene gotovo na svim mjernim mjestima najniže koncentracije i broj dana sa zagađenim zrakom, od kako imamo rezultate mjerenja. To ne znači da je zrak “dobar” ili čist, ali svakako ukazuje na ublažavanje stanja. Nadamo se da ćemo i ove zime imati slične rezultate mjerenja na mjernim stanicama. Takvi rezultati su uglavnom plod nešto povoljnijih općih meteoroloških uslova tokom jeseni i zime, a što se može pripisati klimatskim promjenama – kazao je Omerčić.

Što se tiče antropogenih utjecaja na smanjenje zagađenja, Omerčić je kazao da su pomaci spori i slabi, sa malim brojem izuzetaka. On je naveo da je potrebno poduzeti hitne i dugoročne mjere za poboljšanje kvaliteta zraka, kao što su korištenje ekološki prihvatljivijih izvora energije, smanjenje emisija iz saobraćaja i industrije, te podizanje svijesti građana o značaju zaštite životne sredine.

Naim K. // Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE