ZDKPolitikaŠestorka u ZDK-u odbila ulazak HDZ-a u koaliciju

Šestorka u ZDK-u odbila ulazak HDZ-a u koaliciju

Koalicija šest stranaka u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona uvažila je stav Demokratske fronte te na sinoćnjem sastanku u prostorijama Bosanskohercegovačke inicijative – Kasumović Fuad, nije priključila i hrvatske stranke okupljene oko Hrvatske demokratske zajednice BiH – izjavio je Feni potpredsjednik BHI-KF Kenan Uzunović.

-Nije bilo potrebnog stranačkog konsenzusa oko ulaska HDZ-a u koaliciju i mi u postupak imenovanja Vlade ZDK idemo sa strankama s kojima smo potpisali koalicioni sporazum, među kojima je i DF. Sjednica Skupštine ZDK-a na kojoj će biti imenovana Vlada, trebala bi da bude održana 21. ili 24. decembra. Ostalo je da u narednih dan-dva stranke dostave svoje prijedloge za ministarske pozicije, kako bi mandatarka Amra Mehmedić mogla s kandidatima održati sastanak – istakao je Uzunović.

Zamjenik predsjedavajućeg Skupštine i povjerenik Kantonalnog odbora DF-a za ZDK Goran Bulajić ističe da je on već potpisao zahtjev za pokretanje procedure izbora mandatarke i Vlade ZDK te da to isto trebaju učiniti i predsjedavajući Goran Kovačević (Narod i pravda) te druga zamjenica Behija Kulović (Naša stranka).

-Sekretaru Skupštine ZDK-a uputio sam zahtjev da i formalno sačini tekst odluke o pokretanju procedure izbora Vlade ZDK, koju će tokom sutrašnjeg dana biti potpisana od sva tri člana Radnog predsjedništva SZDK te će od ponedjeljka, 12. decembra odluka biti spremna i time može započeti ta procedura. Cilj je da sjednicu SZDK, na kojoj ćemo izabrati novu Vladu ZDK, održimo do 24. decembra kako bismo uvažili vjerske potrebe zastupnika i budućih ministara koji obilježavaju katolički Božić – kazao je Kovačević, napomenuvši da zbog privatnih obaveza nije prisustvovao sinoćnjem sastanku.

Tako će novu Vladu ZDK-a činiti ministri BHI-KF, Socijaldemokratske partije BiH, NiP-a, koalicije DF/GS, Narodni evropski savez i NS-a.

-Ja sam već ispunio svoju obavezu te potpisao zahtjev za pokretanje procedure za sazivanje sjednice SZDK te izbor nove Vlade ZDK. Ostalo je još da definišemo kandidate za ministarstva, a već znamo da će biti problema s imenovanjem, kako to Ustav ZDK-a nalaže, po dva ministra iz reda Hrvata i Srba. Mada su neki bili zainteresirani, pokazalo se da, ipak, nemaju svi želju da budu ministri. Tražit ćemo najbolje kandidate pa, stoga može doći do zamjene ministarstava između stranaka – navodi Bulajić.

Prema početnim projekcijama, mada Bulajić napominje da može doći do izmjena, stranačkim dogovorom BHI-KF koja rukovodi koalicijom pripada pozicija mandatarke (Amra Mehmedić iz Zenice) i Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva (predložen Vinko Marić iz Žepča).

Tri bi ministarstva trebala pripasti SDP-u BiH (Ministarstvo za prostorno uređnje, promet i komunikacije i zaštitu okoline, Ministarstvo unutrašnjih poslova te Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta), po dva će ministarstva dobiti NES (Ministarstvo za privredu i Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice) i koalicija DF/GS (Ministarstvo za boračka pitanja i Ministarstvo finansija), dok će kadar NiP-a rukovoditi Ministarstvom zdravstva, a Naše stranke Ministarstvom pravosuđa i uprave.

Fena / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE