Seid Zimić: Logoraši odlaze iz Visokog

Upravni odbor Općinskog udruženja logoraša Visoko na svojoj proširenoj sjednici održanoj 04.11.2018. godine, između ostalog, je zaključio:

• Ukoliko novoizabrani parlament na državnom nivou ne bude stavio u proceduru pripremljeni prijedlog Zakona o pravima i zaštiti logoraša, OUL Visoko će podržati prijedlog organizacija iz Maglaja, Žepča, Kaknja i Vareša da se blagovremeno uradi zakon na kantonalnom nivou.

• Prema općinskoj administraciji uputiti prijedlog da se adaptira jedna prostorija u objektu MZ Žljeznička Stanica i ista ustupi na korištenje OUL-u Visoko (od 2007. godine Udruženje nema prostoriju za smještaj), a nisu neophodna velika sredstva.

• Od februara mjeseca ove godine do danas Općinsku organizaciju logoraša Visoko su napustila četiri člana koja su „kućile“ novu domovinu našli u Švedskoj. Davno je bila 1996. godina, a da se ništa poduzelo nije prema ljudima sa karakterističnim psiho-fizičkim osobenostima. Odlučili, podigli glavu i krenuli u bijeli svijet da pod tuđim suncem nađu svoj identitet.