Šef delegacije EU Lars Wigemark posjetio Vispak

Šef delegacije Evropske Unije i specijalni predstavnik EU u BiH Nj.E. Lars Gunnar Wigemark, posjetio je u srijedu bosanskohercegovačku prehrambenu industriju Vispak d.d. Visoko. Wigemark je razgovarao sa menadžmentom i radnicima, obišao je pogone, pokazavši najveći interes za način proizvodnje Zlatne džezve, prave bosanske kafe.

“U okviru službene posjete Visokom, ambasador Wigemark posjetio je i Vispak. Goste smo upoznali sa Vispakovim asortimanom proizvoda, novoinstaliranom pržionom, kao i uspjesima kompanije na domaćem i inozemnim tržištima. Ambasador Wigemark se interesovao za administrativne barijere vezane za izvoz. S naše strane ukazali smo na potrebu pojednostavljenja izvoznih procedura, kao i uklanjanja prepreka koje ograničavaju naše konkurentske sposobnosti na stranim tržištima”, izjavila je Nina Bijedić – Mujanović direktorica komapnije Vispak d.d. Visoko.

Vispak svoje proizvode izvozi u 27 zemalja svijeta. Kompanija zapošljava oko 150 radnika, posluje već 45 godina, i proizvodi brandove Zlatna džezva, VIspak Espresso, Begova čorba, Tarhana, Laganini, Tajna, Choco Club, Tiru – Liru, Stampi, itd. Prekternica u razvoju Vispaka bila je akvizicija ove kompanije od strane AS GROUP u decembru 2010. godine. Vispak je te godine imao ukupan promet 18 miliona KM. Prošlu godinu Vispak je završio sa oko 45 miliona KM prihoda.