BiHSDA za Refika Lendu kao predsjednika/potpredsjednika FBiH

SDA za Refika Lendu kao predsjednika/potpredsjednika FBiH

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije na sjednici u Sarajevu je usvojilo niz zaključaka.

Predsjedništvo SDA smatra da obilježavanje neustavnog dana RS-a nije više samo problem Bosne i Hercegovine, već i Evropske unije i zemalja NATO-a.

Kako navode, paradiranje policije entiteta RS naoružane dugim cijevima i oklopnim vozilima, s ciljem da se proslavi datum na koji je pokrenut udar na ustavno-pravni poredak, što je bio uvodni čin u agresiju, etničko čišćenje, masovne zločine i genocid, sigurnosna je prijetnja za Bosnu i Hercegovinu.

Učešće pripadnika ruske paravojne organizacije „Noćni vukovi“ u paradi, odlikovanje koje je predsjednik entiteta RS Milorad Dodik dodijelio predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, kao i prisustvo paradi ministra iz Vlade Srbije i ministara iz Vlade Crne Gore, jasne su poruke, provokacije i sigurnosni izazov za cijelu regiju, Evropsku uniju i NATO.

Predsjedništvo SDA smatra zabrinjavajućim izostanak odlučne reakcije naših zapadnih partnera, Vijeća za implementaciju mira, NATO-a, OHR-a, Evropske unije i EUFOR-a na odlikovanje Putina i učešće ruskih paravojnih organizacija na paradi povodom neustavnog dana RS-a, posebno imajući u vidu agresiju na Ukrajinu i iskustva sa ruskim utjecajem u zemljama regije.

Izostanak takve reakcije će dodatno ohrabriti glavne eksponetne ruske politike na Balkanu da jačaju svoj utjecaj, što predstavlja jasnu prijetnju miru i stabilnosti. Kukavičko povlačenje, isprazna i kalkulantska saopćenja, kao i pokušaj da se Dodik i njegovi mentori sa Istoka odobrovolje određenim ustupcima, pokazali su se kao loša strategija. Zbog mira i stabilnosti u regiji, ali na prvom mjestu zbog vlastitih interesa i ugleda, pozivamo specijalne izlaslanike za Zapadni Balkan i dio diplomata u Sarajevu da konačno prihvate činjenicu da takva strategija dodatno komplikuje situaciju u Bosni i Hercegovini i regiji.

Predsjedništvo SDA od Tužilaštva Bosne i Hercegovine i glavnog tužioca Milenka Kajganića traži da prestanu kalkulisati i da konačno pokrenu krivične postupke protiv osoba odgovornih za kršenje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Radi se o krivičnom djelu koje je sankcionirano članom 239. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine u kojem je navedeno: „Službeno lice u institucijama Bosne i Hercegovine, institucijama entiteta ili institucijama Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, koje odbije da izvrši konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Suda Bosne i Hercegovine, Doma za ljudska prava ili Evropskog suda za ljudska prava, ili sprečava da se takva odluka izvrši, ili na drugi način onemogućava njeno izvršenje, kazniće se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina“.

Predsjedništvo SDA upozorava Visokog predstavnika da bi nametanje jednokratnog rješenja koja se odnose na izbor izvršne vlasti u Federaciji BiH obesmislilo evropske standarde, izbore i demokratske procese u Bosni i Hercegovini, oslabilo institucije i vodilo prema anarhiji i stanju u kojem bi se politički procesi, umjesto po Ustavu, zakonima i utvrđenim pravilima jednakim za sve, odvijali po ad hoc rješenjima. To bi imalo nesagledive posljedice na stanje i odnose u Bosni i Hercegovini, a za to bi isključivu odgovornost snosio upravo Visoki predstavnik.

Visoki predstavnik je odlukom objavljenom u izbornoj noći već donio pristrasno rješenje, koje je HDZ-u BiH i pratećim strankama omogućilo povlaštenu poziciju i učinilo ih nezaobilaznim faktorom u formiranju izvršne vlasti, upravo zbog pozicije u Domu naroda PFBiH. Nove intervencije, čiji bi cilj bio dodatno jačanje pozicije HDZ-a i osiguravanje partnera na probosanskoj strani koji su spremni da prihvate Izborni zakon po mjeri HNS-a, potpuno su neprihvatljive.

Predsjedništvo SDA ocjenjuje da će pristup stranaka okupljenih oko tzv. sarajevske Trojke u pregovorima za formiranje vlasti na državnom nivou dodatno oslabiti probosanski politički faktor. Odbijanje zajedničkog nastupa, čime bi se osigurao puni kapacitet probasanskog bloka koji čini 60 odsto Predstavničkog doma PSBiH, kao i način na koji su se vodili pregovori i potpisivali sporazumi, odnos prema predstavnicima SNSD-a i HDZ-a, naivna i potpuno pogrešna procjena da se stalnim popuštanjem Dodiku mogu „relaksirati odnosi“, slijepa poslušnost dijelu stranih diplomata, istrajavanje na prepirkama i svađama unutar samog probosanskog bloka, mogu samo štetiti interesima Bosne i Hercegovine.

Predsjedništvo SDA ocjenjuje da je usvajanje Zakona o nepokretnoj imovini u NSRS-a novi pokušaj napada na ustavnopravni poredak i suverenitet Bosne i Hercegovine: “Pozdravljamo aktivnosti Pravnog tima SDA, koji je već pripremio novu apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine. Podsjećamo da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine u septembru 2022. godine, nakon apelacije koju je također pripremio Pravni tim SDA, stavio van snage zakon sličnog sadržaja2.

Pitanje državne imovine ne mogu regulisati entiteti već isključivo Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine. Tu činjenicu, koju potvrđuje niz presuda Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, neće promijeniti uporni pokušaji vlasti entiteta RS da prisvoje državnu imovinu.

Predsjedništvo SDA daje punu podršku prijedlogu izmjena Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, kojeg je u proceduru uputio Klub SDA u Predstavničkom domu PSBiH. Tim izmjenama bi se povećale plaće uposlenicima sa nižim osnovicama, a plaće funkcionera sa najvećim primanjima zadržale na istom nivou.

Na sjednici su potvrđena odluke Kadrovske komisije da za predsjednika/potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine bude predložen Refik Lendo, za delegate u Domu naroda PSBiH Šefik Džaferović i Safet Softić, za šefa Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Muamer Zukić, a za rukovodstvo Doma naroda Aida Obuća.

Predsjedništvo SDA daje punu podršku kandidatima Stranke na vanrednim gradskim/općinskim izborima u Bihaću, Srebreniku i Vogošći, navodi se na stranici SDA.

Visoko.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE