BiHSBF: U fokusu željeznička infrastruktura, Digitalna Evropa i zdravstveni turizam

SBF: U fokusu željeznička infrastruktura, Digitalna Evropa i zdravstveni turizam

Najveća regionalna privredno-poslovna konferencija u ovom dijelu Evrope okupila je visoke političke zvaničnike i privrednike, ukazujući na bh. investicijske potencijale i značaj regionalne saradnje. Potencijali postoje, ali i mnogobrojne prepreke za ekonomski rast. Na ovogodišnjem Forumu, osim regionalne perspektive članstva u EU, u fokusu će biti željeznička infrastruktura, pristup Digitalnoj Evropi i potencijali zdravstvenog turizma.

Osim blizine evropskog tržišta i neiskorištenih resursa, u BiH je potrebno više napora za dolazak stranih investicija. Zato zadatak bh. vlasti treba biti unapređenje poslovnog ambijenta. Razvojni potencijal je neupitan.

Kako je kazao ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković (NiP), obrazovana i kvalifikovana radna snaga, povoljna poreska politika te stabilna monetarna politika i valutna veza KM-a sa eurom su faktori koji pružaju osnov za uspješno i dugoročno poslovanje – kao i vrlo konkurentna cijena energenata, a pogotovo elelektrične energije. Istakao je kako smo i dalje jedina zemlja izvoznica na Balkanu.

„Važno je naglasiti potpuno opredjeljenje Vlade Federacije za ubrzane euroatlanske integracije naše države. U globalnim dešavanjima razumijemo da ovakva pitanja nisu samo pitanja ekonomskog napretka već i strateškog interesa koji može doprinijeti stabilnosti i prosperitetu ovog regiona i EU-a“, izjavio je premijer FBiH Nermin Nikšić (SDP).

Otvaranje pregovora sa EU-om je pozitivna poruka investitorima jer se BiH omogućava pristup tržištu s više od 450 miliona građana.

Šef Delegacije EU-a u BiH Johann Sattler ustvrdio je kako se sa zelenim svjetlom Vijeća za početak pregovora povećavaju i strane investicije: „To smo vidjeli u zemljama koje su se pridružile prije 20 godina. Sada slavimo 20 godina od velikog proširenja 2004. i apsolutno sam uvjeren da će se to desiti i ovdje, što se tiče investicija“.

„Znam da su problemi, politički i ostali, ali se sve može sa razumljivim kompromisom staviti u red da bi BiH bila spremna kad EU bude spremna za proširenje. Tu vidimo historijsku šansu“, poručio je Borut Pahor, bivši predsjednik Slovenije.

Turski ministar industrije i tehnologije Mehmet Fatih poručio je kako će njegova zemlja uvijek podržavati ekonomski razvoj BiH i čitave regije Blakana: „Turska je uvijek podržavala ekonomske integracije u čitavoj regiji. Na svim međunarodnim platformama naglašavamo – promovisanje saradnje na polju industrije i tehologije i u svim poljima ekonomije će donijeti mir, stabilnost i prosperitet za sve“.

Jedan od zapostavljenih bh. potencijala koji može biti privredni pokretač je željeznička infrastruktura. Ali, bez ulaganja i donošenja strategije, to nije moguće.

„Željeznička povezanost u zemlji i u regiji i Koridor Vc su preduvjet za pozitivan razvoj događaja ka Evropi, ovi projekti zahtijevaju punu predanost različitih nivoa vlasti i značajne finansijske investicije, Isto tako imaju dugotrajan pozitivan utjecaj na društvo i poslovni svijet“, istakao je Alek Bakalović, predsjednik Uprave BBI banke.

Investicije će biti daleko od BiH ako svi nivoi vlasti ne preduzmu potrebne aktivnosti za privlačenje stranog kapitala.

„Lokalna zajednica je baza gdje će potencijalni investitori pronaći pozitivnu atmosferu za investiranje – zato danas u BiH imate razlličite nivoe i stepene razvijenosti“, upozorio je Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore FBiH.

Ministar privrede KS Zlatko Mijatović (NiP) naglasio je kako ja u KS-u za novi program za poticanje stranih ulaganja u budžetu planirano 350 hiljada KM – strano pravno lice može ostvariti finansijsku korist od maksimalno 70 hiljada KM.

Najuspješnije kompanije u BiH dokaz su da je uz upornost moguće savladati poslovne izazove i postati regionalni lider. Mesna industrija iz Tešnja jedna je od njih. Nagrađeni su za investiciju od 19 miliona maraka.

„Ako mi kao domaća firma ovoliko vjerujemo i investiramo u ovu zemlju – a to su ozbiljni brojevi -smatram da je ovo ozbiljan poziv i za druge ljude koji manje poznaju državu“, poručio je Maid Jabandžić, direktor kompanije Madi i dobitnik nagrade za poslovni potez godine.

Na Forumu je iskazana opredijeljenost i potreba unapređenja poslovnog okruženja u cilju osnaživanja bh., ali i regionalne ekonomije, što treba povećati konkurentnost i osigurati privredni rast ovog dijela Evrope.

Visoko.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE