PreporukaSavjeti sa Reddita koji vam mogu spasiti život

Savjeti sa Reddita koji vam mogu spasiti život

Korisnici na Redditu su podijelili veoma korisne savjete koji nam mogu poboljšati, pa čak i spasiti život. Donosimo vam neke.

Za žene posebno. Ako vam netko stvara nelagodu ili samo odaje čudne/jezive vibracije, nikada se ne biste trebali brinuti da ćete biti “nepristojni”. Ne morate biti ljubazni/pristojni, vaša sigurnost je na prvom mjestu.

“Vjerujem da je zajednica vrlo važna stvar, budući da svi živimo u svojim mjehurićima. Oslanjamo se jedni na druge kako bismo jedni druge svakodnevno zaštitili, bilo da se radi o vožnji automobila, prelasku ulice, vjerovati našoj djeci u školskom sustavu ili čak nositi masku. Što smo mi bez naših zajednica?” razmišljali su korisnici.

“Zajednica je toliko važna jer nam svima daje neku vrstu plemena na koje se možemo osloniti kada stvari ponekad postanu teške. Bilo da se radi o obitelji, prijateljima ili čak ljubaznim strancima, svi se oslanjamo na pomoć jer u konačnici radimo svoje dio pokušati voditi ispunjen život.”

Nemojte reći: ‘Neka netko pozove hitnu pomoć.’ Učinite to sami ili izravno recite jednoj osobi da to učini.

Nemojte pomicati ozlijeđenog osim ako ne postoji neposredna opasnost za žrtvu.

Ubodne rane, predmet uboda djeluje kao čep, ostavite ga dok ne stignu medicinari i neka se s njim pozabave.

Naučite cpr za odrasle i djecu, isto vrijedi i za tehnike protiv gušenja poput heimlicha.

Prilikom rada nosite zaštitne naočale. Prilikom rada nosite zaštitne rukavice. Prilikom rada nosite zaštitne čizme. Nemojte se opravdavati – jedna pogreška vas može koštati prsta, oka, nožnog prsta.

Kada hodate ulicom s torbom na jedno rame, držite je na građevinskoj strani tijela, a ne na strani na kojoj ljudi prolaze pored vas. To čini torbu težim za presijecanje/ugrabiti.

Ako vas neko na ulici pita za vrijeme, nemojte provjeravati telefon. Provjerite svoj sat, ali to učinite tako što ćete podići zapešće unutar svog vidnog polja – nemojte gledati dolje na zapešće. Ako nemate sat, recite da ne znate koliko je sati.

Budite oprezni ako vas neka osoba zamoli da pogledate nešto, na primjer “onaj auto iza vas”.

Ovi savjeti zajedno će vam pomoći izbjeći neke osnovne trikove pljačke.

Nema pobjednika u uličnoj tuči.

Utišajte glazbu. Obećavam da vam se neće svidjeti tinitus.

U slučaju katastrofe, držite se podalje od oborenih vodova! Ne hodajte pored njih ulicom, nemojte ih voziti autom, nemojte s njima raditi selfije. Oni su tzv. rezanci od groma i poznato je da ubijaju.

Ako ste suvozač, nikada ne stavljajte noge na kontrolnu ploču. Sa ili bez zračnih jastuka, nemojte to činiti. Viđen je smrtni slučaj putnika koji je tijekom sudara imao noge na instrumentu. To je doslovno gurnulo njegovu (slomljenu) nogu natrag, a kost (krhotina) njegove noge probila mu je prsnu šupljinu i srce.

Ako radite u nekom postrojenju, tri glavna pravila su: 1) Znajte gdje se nalazi gumb za zaustavljanje u nuždi na svakom stroju. 2) Nemojte dirati prstom razne dijelove mašina 3) Ako nešto padne, neka udari o pod (ne pokušavajte uhvatiti nešto što pada).

Kada kuhate lonac vode, okrenite ručku prema unutra, prema sredini štednjaka/pulta. Na taj način netko (osobito dijete) neće naići i srušiti ga ili zgrabiti i povući na sebe.

Nemojte stavljati predmete u prostor za noge vozača. Čak i male stvari poput teniske loptice su vrlo opasne po vozača.

Spavajte sa zatvorenim vratima noću (pomaže spriječiti širenje vatre/udisanje dima). Budite sposobni puzati, s povezom na očima, iz svake sobe u svojoj kući. Pobrinite se da svi u vašem domu znaju što učiniti u slučaju požara. Gdje se poslije naći itd. Ako imate djecu, objasnite im da vatrogasci mogu izgledati ‘strašno’ u punoj opremi, ali se ne trebaju bojati. Provjerite baterije u detektoru dima. Oni su uistinu spasioci života.

Ako imate madež na koži koji ima zamućene rubove, nije simetričan, čudne je nijanse crvene, koji ima tekućinu ili djeluje kao otvorena rana koja neće zacijeliti, možda imate rak kože. ODMAH idite liječniku. Melanom brzo ubija.

Ako ste suočeni sa napadačem, daleko je bolje pobjeći ako je ikako moguće nego se pokušati boriti protiv napadača. Čak i ako misliš da si jak.

Prvi put nogama – nikada ne ronite osim ako ne znate koliko je duboka voda. Utapanje izgleda kao penjanje po ljestvama, a tiho je. Ako uđete u opasnu struju, plivajte okomito na nju. Ako ste u vodi iznad glave ili u opasnoj struji, okrenite se, plutajte.

Ako vas ugrize životinja za koju uopće mislite da je bijesna, cijepite se ODMAH.

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Bored Panda


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE