Plinski štednjaci pumpaju otrovne čestice povezane s astmom u djetinjstvu u kuhinje, dnevne sobe i spavaće sobe širom Evrope, pokazao je novi izvještaj. Holandski naučnici izmjerili su kvalitet zraka u 247 domova i otkrili da su prosječni nivoi azot-dioksida (NO2) skoro dvostruko veći kod onih koji kuhaju na plin nego kod onih koji kuhaju na drugi način.
Jedna od četiri kuće sa plinskim štednjacima prekršila je satnu razinu zagađenja koju je odredila Svjetska zdravstvena organizacija, dok nijedan od domova u kontrolnoj grupi, koja je koristila električne štednjake, nije prešla zadatu granicu.
Piet Jacobs, naučnik iz Holandske organizacije za primijenjena naučna istraživanja, kaže: „Prelazak na kuhanje na struju – po mogućnosti u kombinaciji s korištenjem dobro dizajniranih napa za ventilaciju kako bi se smanjila izloženost visokim razinama čestica pri kuhanju – može smanjiti ove vrijednosti na ispod preporučenih nivoa.” Spaljivanjem plina za kuhanje hrane oslobađaju se zagađivači kao što je NO2 koji oštećuju pluća i zapaljuju disajne puteve. Naučnici odavno znaju za povezanost plinskih štednjaka i dječje astme, iako nisu mogli dokazati uzročnu vezu između njih.
Izvještaj, koji je naručila grupa za energetsku efikasnost Clasp, mjerio je nivoe NO2 u zatvorenom prostoru u sedam evropskih zemalja. Naučnici su odabrali domove u kojima ljudi ne puše, a koji su bili udaljeni od prometnih puteva i fabrika, kako bi smanjili uticaj drugih izvora zagađenja.
Otkrili su da skokovi zagađenja mogu trajati nekoliko sati i bili su intenzivniji što su ljudi duže kuhali. U prosjeku, dnevna granica SZO za zagađenje NO2 bila je prekoračena 3,25 dana tokom 13-dnevnog perioda testiranja. “Ovo je ključna studija koja će olakšati podizanje svijesti i pokrenuti akciju koja će zaštititi zdravlje onih najugroženijih, poput naše djece”, rekla je Juana María Delgado-Saborit, voditeljica laboratorije za istraživanje zdravlja životne sredine na Univerzitetu Jaume I u Španiji, koji je služio kao vanjski recenzent za studiju.
Ona je rekla da je najveće ograničenje studije to što su istraživači morali da koriste senzore, koji nisu radili tako dobro kao naučni instrumenti koji se koriste za mjerenje kvaliteta zraka u laboratorijama ili na otvorenom. Kako bi se suprotstavili tome, kalibrirali su senzore prije i nakon što su ih instalirali u svaki dom, rekla je.
“Vidjela sam dokaze iz njihovog programa osiguranja kvaliteta i uvjerena sam da su istraživači koristili dobre metode,” rekla je Delgado-Saborit.
Studija je pokazala da kuhanje na plin često dovodi do nivoa zagađenja zraka u zatvorenom prostoru koji bi bio nezakonit na otvorenom. Dok se smjernice SZO za čist zrak primjenjuju u zatvorenom i na otvorenom, pravila u EU i UK reguliraju samo nivoe zagađenja na otvorenom.
U izvještaju se preporučuje da vlade pojačaju pravila o uređajima za kuhanje, da kompanije prestanu proizvoditi i instalirati plinske ploče za kuhanje i pećnice, a potrošači da pređu na električne štednjake i ventiliraju svoje kuhinje s kuhinjskim napama i otvorenim prozorima.
Visoko.co.ba/federalna.ba/BBC
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.