NaslovnicaLokalne TemeSavjet MZ Top...

Savjet MZ Topuzovo Polje: Tužba i upravni spor zbog Rješenja nadležnog ministarstva o izgradnji Centra za upravljanje otpadom

Savjet Mjesne zajednice Topuzovo polje je na svom sastanku održanom u petak, 08. 04. 2016. godine između ostalog razmatrao i Rješenje Federalnog ministarstva okoliša i turizma, a kojim se izdaje okolinska dozvola podnosiocu zahtjeva Općina Visoko, za izgradnju objekta prilagođenih regionalnom konceptu odlaganja komunalnog otpada (Centar za upravljanje otpadom – CUO) na parceli k.č.52/1 K.O. Kraljevac, Općina Visoko.

Tim povodom, a zbog opravdane zabrinutosti za zdravlje i život građana na navedenom sastanku su prisustvovali predstavnici mještana podružnice Muhašinovići, te predstavnik firme “Muzuri” d.o.o. Visoko, koji neposredno gravitiraju lokaciji na kojoj se planira započeti izgradnja CUO. Savjet MZ Topuzovo Polje se već ranije, u više navrata, a sve u cilju zaštite interesai mišljenja građana koja se odnose na zdravlje i životnu okolinu, izjasnio protiv gradnje pomenutog Centra na području naše mjesne zajednice.

cuo, dokument, mjestaniPostupajući u interesu mještana, Savjet MZ je dionio zaključak da se održi zbor građana kojim bi se još jednom izrazilo nezadovoljstvo građana izborom lokacije za navedeni Centar, te preispitale okolnosti koje su u konačnici dovele do izdavanja Rješenja za okolinsku dozvolu Općini Visoko.

Termin održavanja zbora građana, te način njegove organizacije bit će provedeni u skladu sa važećim Statutom. Na zbor planiramo pozvati i sve relevantne predstavnike institucija čije su odluke utjecale na donošenje gore pomenutog Rješenja. Također, pošto je rješenje konačno u upravnom postupku i protiv njega nije dopuštena žalba, predstavnici mještana i privrednih društava: “Rampart” d.o.o., “Muzuri” d.o.o., Servis “Lombardini”, Hotel “Džale”, Benzinska pumpa “Džango”, “Auto red” d.o.o., Kamenoklesarska radnja “Suša”, Benzinska pumpa “Mirabel” d.o.o., Trgovinska radnja “Kaja”, Fast food “Kole”, “Ed-En” d.o.o. planiraju pokrenuti upravni spor, podnošenjem tužbe kod Kantonalnog suda u Sarajevu, u roku koji je predviđen Zakonom.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.