ZanimljivostiSastojak koji sigurno imate u kući vam itekako može pomoći oko biljaka

Sastojak koji sigurno imate u kući vam itekako može pomoći oko biljaka

Sastojak koji sigurno imate u kući vam itekako može pomoći oko biljaka. Riječ je o sodi bikarboni, koju mnogi koriste i za čišćenje doma.

Ona će zaštititi vaše biljke od štetočina ukoliko je pomoću sita za brašno pospete po tlu. Isto tako može ukloniti pjege koje se pojavljuju na lišću.

Trebate pomiješati kašičicu sobe bikarbone s dvije do tri kapi tečnog sapuna u jednu litru vode. Ovu tekućinu možete prskati po zaraženim biljkama. Biljke će zahvaljujući sodi bikarboni postati manje “kisele”, što zaustavlja pojavu gljivica.

Ukoliko se želite riješiti korova koji raste po pločniku, također biste trebali koristiti sodu bikarbonu. Naspite je u pukotine u kojima raste korov i on će ubrzo prestati nestati.

Ako kompost ima neugodan miris, pospite ga s malom količinom sode bikarbone. Ona može biti korisna kao biste spriječili cvijeće koje je u vazni da brzo uvene. U vodu naspite kašičicu sode bikarbone i riješit ćete problem.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE