ZanimljivostiOve tri vrste cvijeća trebate orezati u junu kako bi rasle i...

Ove tri vrste cvijeća trebate orezati u junu kako bi rasle i bolje cvjetale

Orezivanje je jedan od ključnih poslova baštovanstva tokom cijele godine, a ono može garantovati raskošnije cvjetanje vaših biljaka.

Ispravno orezivanje je prvi korak u dobijanju raskošnog cvjetanja i bujnih boja cijelo ljeto. Međutim, proces može biti zbunjujući jer bi sječenje pogrešne grane moglo uništiti vašu omiljenu biljku.

Kako bi se to izbjeglo, stručnjak za vrtlarstvo i osnivač Go Tree Quotes Ben McInerney je podijelio koje tri biljke koje se moraju orezati u junu i kako to učiniti.

Ruže

Ben je tvrdio da će orezivanje ruža pomoći da se “garantuje novi rast i prelijepo cvjetanje” tokom ljeta. Najznačajniju rezidbu u godini treba obaviti u proljeće kada je biljka počela da pupa i lista. Kada je u pitanju ljeto, rezidba u ovo doba je zaista ograničena na uvele cvjetove.

Odrežite ih u bilo koje vrijeme tokom ljeta, što će podstaći novo cvjetanje uz očuvanje estetike grma. Da biste sada orezali ruže, počnite tako što ćete ukloniti sve mrtve ili oštećene dijelove cvijeta. Zatim odrežite otprilike jednu trećinu dužine svake stabljike. Ovo može izgledati kao mnogo, ali nije, tvrdi stručnjak.

Grmovi

Za one koji imaju grmove koji cvjetaju u rano proljeće, onda je najbolje da ih orezuju kada im cvijeće uvene. Ove vrste grmova uključuju forziciju, azaleju, kameliju, rododendron i vajgeliju.

“Sve što treba da uradite je da odsječete sve mrtve ili oštećene grane”, kazao je.

Višegodišnje biljke

Orezivanjem, one će početi preusmjeravati svoj rast na specifično područje i fokusirati se na stvaranje više cvjetova. Da biste orezali višegodišnje biljke, sve što treba da uradite je da odsječete stabljike tačno iznad mjesta gdje se nalazi zdravo lišće.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE