BiHŠarović: SDS neće slijediti SNSD u njihovim inicijativama

Šarović: SDS neće slijediti SNSD u njihovim inicijativama

Ukoliko posebna sjednica NSRS-a bude zakazana, SDS neće slijediti SNSD u njihovim inicijativama i izgradit će svoj poseban stav o svakom pitanju koje je za RS od velikog značaja, izjavio je predsjednik SDS-a Mirko Šarović nakon sjednice Glavnog odbora.

On je danas u Istočnom Sarajevu kazao kako SDS smatra da je politika SNSD-a i Milorada Dodika najveća opasnost po mir i stabilnost i opasnost za RS i njenu dejtonsku poziciju.

Šarović je istakao da se SDS u svom programu zalaže za izvorni Dejtonski sporazum i da se sve nadležnosti, koje su na bilo koji način prenesene na nivo BiH, trebaju u odgovarajućoj proceduri vratiti pod okrilje entiteta.

„S druge strane, mi mislimo da se to treba desiti na način na koji su te nadležnosti i prenesene, a znamo da je najveći dio tih nadležnosti prenesen glasanjem i u NSRS-u i Parlamentarnoj skupštini BiH, prije svega glasovima SNSD-a i vladajuće garniture“, podsjetio je Šarović.

On je ponovio da SDS jeste za izvorni Dejton, ali je napomenuo da sve inicijative moraju biti provedene na miran način, bez bilo kakvih pokušaja destabilizacije i dovođenja u pitanje mira i stabilnosti društva.

„To će biti naš jasan stav prema svima onima koji sa ovakvom inicijativom budu išli na sjednicu NSRS-a ili ovako velika pitanja budu pokušavali riješiti na neki drugi način“, kazao je Šarović.

Govoreći o vanrednim izborima za gradonačelnika Prijedora, Šarović kaže kako je stav Glavnog odbora SDS-a da opozicione stranke trebaju imati zajedničkog kandidata.

„U tom smislu, kao vodeća opoziciona stranka, dat ćemo svoj doprinos i inicirat ćemo narednih dana sastanak sa predsjednicima opozicionih stanaka kako bi se pokrenule prve aktivnosti koje se odnose na pripremu za izbore u Prijedoru“, naveo je Šarović.

Predložit ćemo, dodaje on, da se postigne dogovor o samom nastupu, o politikama i programu koji se odnose na potrebe Prijedora u budućnosti.

„Smatram da je u ovom trenutku opozicija jača od pozicije koja je u krizi i da ćemo to pokazati na vanrednim izborima u Prijedoru“, poručio je Šarović.

Govoreći o protestima koji su održani u Banjoj Luci i zahtjevima koji su tada izneseni, predsjednik SDS-a kaže kako je potpuno jasno da vlast nije učinila nijedan kredibilan potez u susret opravdanim zahtjevima građana.

„U tom smislu opozicija će dati jasan odgovor. Nećemo odustati od svojih zahtjeva. Naprotiv, mislimo da će ih biti još, ne samo kada su u pitanju medijske slobode nego i kada su u pitanju zahtjevi koji se odnose na procesuiranje odgovornih za velike korupcionaške afere i očigledne blokade koje republička vlast pravi prema lokalnim zajednicama u kojima su ljudi iz opozicionih stranaka na vlasti“, rekao je Šarović.

Visoko.co.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE