Lokalne TemeSportSaopštenje iz RK Bosna Visoko Ekoenergija: Članovi UO na čelu sa predsjednikom...

Saopštenje iz RK Bosna Visoko Ekoenergija: Članovi UO na čelu sa predsjednikom Irhadom Avdagićem podnose ostavku

Povodom pisanja medija, a koji su prije nas saznali i objavili neke rasplete i radnje u visočkom rukometu, što izaziva čuđenje, te u skladu za moralnom i obavezujućom odgovornosti, dostavljamo saopštenje za sportsku javnost Visokog.

Naime, iznijet ćemo neke činjenice iz našeg djelovanja iz proteklog perioda i odluku kao epilog neshvatljivog pritiska na naš rad.

Dolaskom aktuelnog Upravnog odbora RK Bosna Visoko Ekoenergija, prije dvije godine, zatečena su dugovanja Kluba u iznosu 110.000,00 KM, a koja su ostala od prethodnih rukovodstava, te su ista u periodu našeg djelovanja u potpunoisti izmirena.
Ona su se sastojala naročito u obavezama prema igračima što je bio glavni razlog da je većina njih napustila klub.

U javnosti se stvorila percepcija da su igrači bili otjerani, što je apsolutno netačno, a to govore sljedeće činjenice:

Kada je ovaj dug izmiren, a koji je u najčešćim slučajevima bio uslov za buduće pregovore sa igračima, počela su se s njihove strane tražiti enormna finansijska potraživanja što je bilo neprihvatljivo za naše mogućnosti. Želje i htijenja igrača su se kretala i do 30.000,00 KM za jednu takmičarsku godinu.

Osim opisanih obaveza, izmirena su sva potraživanja ostalih dobavljača u iznosu od još 30.000 KM. Naravno, plaćeni su i poreski dugovi po osnovu javnih prihoda koji su godinama ostali zataškani od naših prethodnika.

Napravljena je infrastruktura kluba koja do našeg dolaska nije postojala uključujući pravnu regulativu u kantonalnom ministarstvu. Prije našeg djelovanja Kancelarija nije imala protokol i uređenu arhivu.

Osim ovoga, Upravni odbor je zatekao niz tužbi koje su se tokom našeg djelovanja izmirile u iznosu od 20.000,00 KM. Ove pojedinosti nisu iznošene u javnost do danas, nego smo radili marljivo i pošteno uz isključivi volonterizam i samo jednu osobu sa nadoknadom u imenu sekretara kluba.

Ustrojena je neprikosnovena administrativna linija koja je u svim segmentima bila hvaljena, a naročito kroz izvještaje pri pravdanju ostavrenih sredstava po javnim pozivima na svim nivoima, gdje smo uvijek prvi, blagovremeno i transparentno to činili, a posebno prema Gradskoj upravi.

Molimo sve medije da se uzdrže u iznošenju dezinformacija o enormnim i netačno navedenim sredstvima za funkcionisanje kluba jer je to lako provjeriti. Dostupnost informacijama demanatuje nekorektnost pojedinih novinara i njihovog uplitanja u sfere lažnih navoda i struke.

Vezano za trenutnu situaciju po pitanju seniorske ekipe, Upravni odbor prihvata dio odgovornosti u svojoj nadležnosti. Odgovornost mora da padne i na igrački i stručni kadar ekipe koja je najplaćenija po iznosima i redovnosti u Federalnoj ligi, ali je iznevjerila očekivano planirano drugo mjesto u konačnom plasmanu.

Na početku sezone 2023/24. Upravni odbor nije htio angažovati dvojicu igrača na zalasku karijere jer su njihovi ugovori u prethodnoj godini na bazi jedne takmičarske godine bili isplaćenih im 51.000,00 KM uz druge povlastice, što je za naš novi i umanjeni budžet bilo enormno i nemoralno.

Opredjeljenje je bilo na forsiranju i angažmanu mladih igrača uz 8 debitanata i novoformiranu kategoriju plaćenosti stipendija za petoricu mladića u iznosu po 300,00 KM mjesečno što se godinama nije desilo u visočkom rukometu.
Čak smo spriječili odlazak jednog našeg talenta u Hrvatsku obezbjeđenjem nadoknade u iznosu od gotovo potpuno isplaćenih mu 12.000.00 KM na bazi samo jedne sezone.
Koliko smo bili racionalni u drugim oblastima govori podatak da smo pored igrača imali samo 4 plaćene osobe: glavni trener, pomoćni trener sa ulogom i trenera golmana i fizičke spreme, te fizioterapeut i sekretar, u ukupnom njihovom mjesečnom iznosu od 3.700,00 KM na bazi 10 mjeseci.

Planirano je da se visočki mladi igrači spreme za sljedeće takmičarske godine. Priznajemo, taj put je bio samoubilački i plaćen je kritikovanim plasmanom na četvrtom mjestu i često neadekvatno prikazanom kvalitetom igre.

Istina, ovo naše opredjeljenje je došlo u sfere nerealnog, nakon pola sezone. Tada smo rezultatski stajali najbolje u Ligi, imajući u vidu proljetni raspored. Ali, došlo je do povreda, a koje mjesecima traju, trojice igrača iz početnog rostera i odalskom jednog u drugi klub.

Za spomenutu trojicu povrijeđenih Klub je bio dužan nastaviti davati im plate, bez njihovog igranja, što nije ostavilo mogućnosti dovođenja adekvatnih zamjena, kako zbog finansija, tako i zbog same ponude.

Na žalost i realnost Visokog, naše ostvareno četvrto mjesto drugostepenog bh. takmičenja je najbolje u gradu u segmetu masovnog kolektivnog sporta, tako da pojedini kritičari trebaju imati bolje analize i pozabaviti se rezultatima uzevši u obzir takmičenja koja su nižerazredna.

Kao ni jedan gradski sportski kolektiv u igračkim sportovima, naš je učestvovao na nebrojnim međunarodnim turnirima omladinskih kategorija. Mi smo prvi klub u BiH ostvarili prava na finalna takmičenja na završnicama državnih prvenstava u svim kategorijama i prošle i ove godine u kategorijama 2008, 2010, 2012, 2014. Ove sezone se nismo takmičili sa selekcijom 2006. iz razloga što su ti uzrasti praktično naš seniorski sastav i čine pola ekipe.

Ovaj Upravni odbor je u posljednjoj sezoni plaćao troškove, a koji su enormni, za ove pogone: sve prevoze, kotizacije u ligama, velike iznose organizacija bezbroj utakmica, kotizacije na turnirima. Na roditeljima je ostala mjesečna članarina koja je jedna od najmanjih u BiH i iznosi 30,00 KM mjesečno uz veliki broj besplatnog pristupa treninzima.

Dok drugi klubovi u našem rangu kubure sa finansijama i terminima u dvoranama, mi smo obezbjeđivali maksimalne uslove za takmičenje. Ne malu stavku smo izdvojili za liječenja, operacije i terapije koje su igrači sami birali. Već u prvoj trećini mjeseca aprila smo isplatili igračima i stručnom rukovodstvu plate za mjesec mart što je rijetkost u rukometnom sportu i uopšte u Bosni i Hercegovini.

Nedavno je javnost osudila našu odluku o suspenziji jednog igrača na 40 dana zaobilazeći činjenicu da je to bio njegov drugi prekršaj grubog narušavanja discipline. Naime, radilo se o nepoštivanju i kritikovanju trenera u prvom, te pokušaja nasrtaja na predsjednika Upravnog odbora u drugom, nedavnom slučaju. Pitamo se, šta biste vi učinili na našem mjestu?

S ovim u vezi, na osnovu objektivnih i neobjektivnih pritisaka javnosti i naročito sugestija i izraženih želja Gradske uprave, članovi Upravnog odbora, na čelu sa predsjednikom Irhadom Avdagićem podnose ostavku.

Upravni odbor će do kraja takmičarske sezone obavljati funkciju u tehničkom mandatu i prvenstvo privesti kraju.  Na ranije planiranoj Izvještajnoj skupštini Odbor će izvršiti primopredaju ljudima koje je već odredila Gradska uprava, ako se s tim izborom složi najveći organ kluba.

Naš zahtjev će biti da se isključivo poštuje Statut Kluba što sugerišemo našim članovima Skupštine koji su dužni ispoštovati procedure i eventualno prihvatiti nove prijedloge Gradske uprave imajući u vidu statutarne procedure i svoju odgovornost.

Sve započete radnje oko preduzetih naših planova za sljedeću sezonu smo prekinuli.

Visoko, 24. 4. 2024.

Upravni odbor RK Bosna Visoko Ekoenergija


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE