ZDKPolitikaSaopćenje sa 5. sjednice Skupštine ZDK

Saopćenje sa 5. sjednice Skupštine ZDK

Na 5. sjednici Skupštine Zeničko–dobojskog kantona devetog saziva, održanoj 10.03.2023. godine razmatrano je sedam tačaka dnevnog reda.
Prije prelaska na zvaničan rad, novi poslanik Skupštine Zeničko-dobojskog kantona Elmin Šabanović, dao je svečanu izjavu kojom je zvanično preuzeo dužnost poslanika Skupštine Zeničko-dobojskog kantona imajući u vidu da je 30.01.2023. godine u Skupštini Kantona zaprimljena Odluka Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine o prestanku mandata poslanika u Skupštini Kantona Marić Vinku i dodjeli mandata Šabanović Elminu, sljedećem kvalificiranom kandidatu sa liste političkog subjekta BOSANSKOHERCEGOVAČKA INICIJATIVA – KASUMOVIĆ FUAD – ZA BIH koji je prihvatio dodijeljeni mandat.

U okviru prve tačke dnevnog reda u skraćenom postupku razmatran je i donesen Budžet Zeničko-dobojskog kantona za 2023. godinu u iznosu od 540.582.580 KM. Budžet je veći za cca 43,1 mil. KM u odnosu na iznos Budžeta za 2022. godinu od 497.427.671 KM, što je iznos Budžeta koji je Zeničko-dobojski kanton imao na raspolaganju u 2022. godini. Donesenim Bužetom Zeničko-dobojskog kantona za 2023. godinu ukupni planirani rashodi iznose 495.520.373 KM iz čega proizilazi pozitivan tekući bilans budžeta u iznosu od 45.062.208 KM. Skupština je potom donijela i Zakon o izvršenju Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2023. godinu po skraćenom postupku, bez kojeg realizacija donesenog Budžeta za 2023. godinu nije moguća.
Skupština je potom donijela Zakon o izmjeni Zakona o Vladi Zeničko-dobojskog kantona (Prečišćeni tekst), predlagača Alena Kapkovića, poslanika u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona.

U okviru procedure za donošenje Nacrta (federalnog) Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, predlagača Vibora Handžića, delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Skupština Zeničko-dobojskog kantona je utvrdila svoje mišljenje. Utvrđeno Mišljenje je dato uvažavajući prethodno dato mišljenje Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zeničko-dobojskog kantona, koje je Vlada Kantona prihvatila svojim zaključkom, kao i mišljenje skupštinske Komisije za rad, socijalnu politiku, izbjeglice i zdravstvo. Utvrđeno mišljenje Skupštine bit će zajedno sa Zaključkom Skupštine i svim primjedbama, prijedlozima i sugestijama poslanika Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, iznesene tokom vođenja rasprave o Nacrtu Zakona o zaštiti od nasilja u porodici dostavljeno Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i predlagaču delegatu Viboru Handžiću, na dalji postupak radi provođenja daljnje propisane procedure za donošenje zakona u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Potom je Skupština Zeničko-dobojskog kantona zaključkom prihvatila Nacrt Zakona o prostornom uređenju i građenju, koji se upućuje u javnu raspravu u sve općine i gradove Zeničko-dobojskog kantona, sa rokom za provođenje javne rasprave od 30 dana.
Potom je Skupština donijela Program rada Skupštine za 2023. godinu. Programom su obuhvaćeni planirani akti iz nadležnosti Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, nosioci izrade istih, predlagači, razlozi za donošenje, postupak donošenja i rokovi za njihovo razmatranje. Program čine akti iz normativno-pravne, studijsko-analitičke i informaciono-dokumentacione djelatnosti iz nadležnosti Skupštine Zeničko-dobojskog kantona koje su propisane Ustavom Federacije BiH, Ustavom Zeničko-dobojskog kantona i zakonima.

U konačnici sjednice donesena je Odluka o izmjenama i dopunama Etičkog kodeksa poslanika u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona.

 

Stručna služba Skupštine ZDK / Visoko.co.ba

 


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE