SvijetRusko pravosuđe kaznilo Google sa 360 miliona eura zbog sadržaja o Ukrajini

Rusko pravosuđe kaznilo Google sa 360 miliona eura zbog sadržaja o Ukrajini

Moskovski sud danas je kaznio američkog giganta Google sa 21 milijardu rubalja (363 miliona eura) jer nije uklonio sadržaj koji osuđuje ofanzivu u Ukrajini, saopštio je ruski medijski regulator Roskomnadzor.

Taj ruski organ je naveo da video platforma YouTube u vlasništvu Googlea, nije blokirala “dezinformacije” o ofanzivi u Ukrajini, kao ni sadržaje koji “propagiraju ekstremizam i terorizam” ili “pozivaju maloljetnike da učestvuju u nedozvoljenim demonstracijama”.

Roskomnadzor je naveo da je Google kažnjen na osnovu godišnjeg prometa.

Posljednjih godina, ruske vlasti su pojačale pritisak na velike zapadne digitalne kompanije, sistematskim kaznama i prijetnjama, u nadi da će ućutkati kritičare na internetu, jednom od posljednjih slobodnih prostora za izražavanje u Rusiji.

Međutim, kao i većina zapadnih tehnoloških giganata, Google je nedavno napustio rusko tržište da bi osudio vojnu ofanzivu u Ukrajini.

Kako je prenijela agencija Ria-Novosti, ekspert u tom sektoru Vladimir Žikov je ukazao da je to najteža kazna ikada izrečena visokotehnološkoj kompaniji u Rusiji.

Prema njegovim riječima, ruske vlasti mogu da odrede novčane kazne Googleu koliko hoće, ali neće dobiti novac jer je američka kompanija prestala sa aktivnostima u Rusiji i tamo više ne ostvaruje profit.

Visoko.ba/federalna.ba/Beta


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE