NaslovnicaSvijetRuski senat u...

Ruski senat usvojio ustavne zakone koji definiraju nove granice Rusije

Vijeće Ruske federacije jednoglasno je na plenarnoj sjednici održanoj u utorak odobrilo četiri federalna ustavna zakona o prijemu takozvanih narodnih republika Donjeck i Lugansk, kao i regija Zaporožje i Herson u sastav Rusije, prenosi RIA.

Prema usvojenim zakonima, stanovnici četiri regije od dana kada su primljene u Rusiju,30. septembra, priznati su kao ruski državljani i dat im je rok od mjesec dana da podnesu zahtjev za odricanje od ruskog državljanstva ukoliko ne žele to državljanstvo.

Istodobno se precizira da je sticanje državljanstva moguće uz podnošenje zahtjeva i polaganje zakletve kao državljanina Ruske Federacije.

Senatori su stojeći i ovacijama pozdravili usvajanje ovih zakona. Predsjednica Vijeća Federacije Valentina Matvienko čestitala je svim stanovnicima Donbasa, Hersona, Luganska i Zaporožja te svim Rusima “na ovom historijskom događaju”.

Također je dodala da se Vijeće Federacije “raduje prijemu senatora s novih teritorija.”

Federalni ustavni zakoni stupaju na snagu od dana stupanja na snagu ugovora o prijemu novih regija u Rusku Federaciju.

Prema dokumentima, DNR i LNR će i unutar Rusije zadržati svoje prijašnje nazive, a ruski će biti službenih jezik. Zaporožje i Herson ulaze u sastav Rusije kao zasebni entiteti i ostaju regije.

Granice republika i regija odredit će se njihovim granicama koje su “postojale na dan njihova formiranja i prijema u sastav Ruske Federacije”.

Navodi se i kako će, u skladu sa međunarodnim ugovorima, granice koje dodiruju stranu državu biti državna granica Ruske Federacije. Također se navodi da će, kako je i navedeno u ustavnim zakonima, DNR i LNR biti dio Ruske Federacije u granicama iz 2014. godine, koje su utvrđene njihovim ustavima.

Rusija je prošli petak proglasila aneksiju četiri ukrajinske regije, no iz Kremlja su tada priznali da još ne znaju tačno gdje su nove ruske granice.

Visoko.ba/federalna.ba/Fena

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.