ZanimljivostiRuska pravoslavna crkva ima novu molitvu za "ljude opsjednute kompjuterima"

Ruska pravoslavna crkva ima novu molitvu za “ljude opsjednute kompjuterima”

Ruska pravoslavna crkva je osmislila 39 novih inicijativa među kojima je i nova molitva za one koji su “opsjednuti strašću prema kompjuterima”.

Inicijativa je podnesena krajem prošle godine Sinotskoj liturskijskoj komisiji, vrhovnom administrativnom upravljačkom tijelu Ruske pravoslavne crkve. Među brojnim prijedlozima su molitve za uspješne ooperacije, polaganje ispita, početak studija pa čak i za potragu poslova. Ako komisija odobri prijedloge, molitve će postati dio liturgijskih praksi, a oni koji idu u crkvu moći će tražiti te molitve.

Osim toga, među novim molitvama je i molitva za osobe koje su “opsjednute strašću prema kompjuterima”, a to se odnosi i na gamere. Ovo dolazi u vrijeme kada je ovisnost o igrama zvanično priznata kao opasan poremećaj u Rusiji, a nakon što je 2018. godine Svjetska zdravstvena organizacija proglasila ovisnost o igrama mentalnim zdravstvenim poremećajem.

Međutim, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, ovisnost o igrama može dijagnosticirati samo kvalifikovano medicinsko osoblje, a simptomi moraju biti prisutni najmanje godinu dana te moraju imati negativan utjecaj na porodicu, školu, posao, društvene vještine i druge segmente života.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE