ZanimljivostiRusija otkrila izgled svoje buduće svemirske stanice

Rusija otkrila izgled svoje buduće svemirske stanice

Rusija je ranije najavila da napušta Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), a sada je njena svemirska agencija Roscosmos otkrila izgled njene buduće stanice predstavljanjem njenog modela.

Riječ je o ruskoj svemirskoj stanici nazvanoj ROSS koja će biti lansirana iz dvije faze počevši od četiri modula, a stanica će biti proširena na ukupno šest modula sa servisnom platformom. Dizajn omogućava smještaj četiri osobe, a stanica će navodno ponuditi bolje mogućnosti praćenja Zemlje u odnosu na uslove koje Rusija danas ima na ISS-u.

Detalja zasad nema, uključujući datume, ali državni mediji tvrde da će se prvo lansiranje obaviti između 2025. i 2030. godine, a drugo između 2030. i 2035. godine. To znači da bi moglo proći dosta vremena između trenutka kada Rusija 2024. godine napusti ISS i mogućnosti korištenja funkcionalne zamjene.

Roscosmos je u julu saopćio da napušta ISS kao odgovor na sankcije Zapada i druge mjere uvedene zbog napada na Ukrajinu u februaru. Tako će 2024. godina označiti kraj dva desetljeća američko – ruskog prisustva na ISS-u. Rusija planira ispunjavati svoje obaveze do 2024. godine te čak ima dogovor o razmjeni mjesta na letovima sa SAD-om.

Nedostatak vlastite stanice Rusiji ograničava mogućnost opservacija Zemlje, kao i istraživanja niske gravitacije. Također, stvar je i nacionalnog ponosa jer je Rusija svoju stanicu Mir napustila 2001. godine. ROSS ne samo da će pomoći Rusiji da nastavi tamo gdje je stala, nego će predstavljati plod ranijih napora.

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE