SvijetRusija i Ukrajina u ponedjeljak pred sudom u Hagu

Rusija i Ukrajina u ponedjeljak pred sudom u Hagu

Rusija i Ukrajina sučeliće se ovog ponedjeljka pred Međunarodnim sudom pravde u predmetu koji se zasniva na tvrdnjama Moskve da je invazija na Ukrajinu pokrenuta da bi spriječila genocid.

Ukrajina je slučaj iznijela pred najvišem sudu Ujedinjenih nacija samo nekoliko dana nakon početka ruske invazije 24. februara prošle godine.

Kijev tvrdi da Rusija krši međunarodno pravo pravdajući invaziju tvrdnjom da je tako spriječen genocid na istoku Ukrajine, prenosi Reuters.

Ruski zvaničnici i dalje optužuju Ukrajinu da je počinila genocid.

Rusija želi da slučaj bude odbačen i protivi se nadležnosti Međunarodnog suda pravde.

Saslušanja, koja će trajati do 27. septembra, neće se baviti samim slučajem, već će biti fokusirana na pravne argumente o nadležnosti.

Moskva navodi da Ukrajina koristi ovaj slučaj kao zaobilazni način da dobije presudu o cjelokupnoj zakonitosti vojne akcije.

Visoko.ba/federalna.ba/Beta


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE