Refik Kurgaš: BiH proizvodi bolju hranu od one koju nam uvoze

Nakon osnivanja Udruženja Halal industrije u BiH, u kojem se nalazi firma Ovako

3843
Refik Kurgaš

Refik Kurgaš iz „AKOVA“ grupacije upozorio je da najveći dio hrane, koja se uvozi u našu zemlju, ne zadovoljava zapadne standarde, te da se bosanskohercegovački kupci moraju okretati domaćim proizvodima i domaćim kompanijama, koje u najvećoj mjeri posluju po najzahtjevnijim kriterijima.

Kurgaš je rekao kako je više međunarodnih instituta ocijenilo da je BiH veoma pogodna za uzgoj zdrave i kvalitetne hrane, jer domaće tlo nije zagađeno, pa te potencijale kupci u BiH, kao i vlade moraju početi više eksploatisati.

Kako bi poboljšali položaj domaće prehrambene industrije na bh. tržištu, ali i na zahtjevnom međunarodnom tržištu, nekoliko kompanija iz BiH osnovali su u subotu Udruženje Halal industrije, koje će djelovati pri Privrednoj komori Federacije BiH.

– Halal certifikat znači da je hrana zdravstveno ispravna, odnosno, da je bezbjedna za upotrebu – kaže Kurgaš, dodajući kako se nada da će ubuduće i domaći kupci znati više cijeniti proizvode sa ovim certifikatom, onako kako to sve više cijene i kupci na zapadnom tržištu.

Na čelu Udruženja Halal industrije biti će stručnjak za promociju proizvoda, Adis Hasaković.

Za glavne operativne organe ovog udruženja imenovani su predstavnici kompanija: Klas d.d. Sarajevo, Vispak d.d. Visoko, Akova Impex d.d. Sarajevo, Menprom d.o.o Tuzla, Meggle d.o.o. Bihać, Ledo d.o.o. Čitluk, Bosnet Group d.o.o. Sarajevo, Bimal d.d. Brčko, Brojler d.o.o. Sarajevo, GHB Invest/ SAHAF, BBI banka d.d. Sarajevo i Agencija za certificiranje Halal kvalitete BiH.

Komentari

komentara