ZanimljivostiRecept prema kojem će uvijek uspjeti: Princes krofne su desert koji nas...

Recept prema kojem će uvijek uspjeti: Princes krofne su desert koji nas podsjeća na djetinjstvo

Princes krofne su mnogima poznat desert, ali nažalost rijetkima uspijevaju iz prvog pokušaja. To je zato što su nestrpljivi i otvaraju rernu prilikom pečenja biskvita pa tijesto zbog toga ne naraste dovoljno da biste dobili idealne princes krofne.
Iako je ovo tradicionalni način pripreme princes krofnica, svakako da ih možete pripremiti i na drugačiji način. Tako umjesto prepoznatljive žute kreme, možete napraviti i čokoladnu kremu.Sastojci koji će vam biti potrebni za biskvit su:

  • 150 grama brašna
  • četiri jajeta
  • 250 mililitara vode
  • 120 grama margarina
  • jedna kašika šećera
  • prstohvat soli

Za kremu će vam biti potrebno:

  • dva žumanca
  • 120 grama margarina
  • pola litre mlijeka
  • pet kašika gustina
  • 250 grama šećera
  • dvije vrećice vanilin šećera
  • 200 mililitara slatke pavlake

Priprema:

U veću šerpu sipajte vodu, pa dodajte šećer, malo soli i margarin narezan na kockice. Ostavite da se kuha. Kada provri sipajte brašno i miješajte dok ne dobijete jednaku smjesu. Ne smiju ostati grudvice. Potom, ostavite da se smjesa ohladi.

Kada se smjesa ohladila, umutite jedno po jedno jaje. Nakon toga, smjesu prebacite u vrećicu za šlag i istisnite krofne u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Napravite razmak između svake krofne jer će narasti prilikom pečenja.

Uključite rernu na 200 stepeni i kada se zagrije ubacite krofne da se peku nekih 20 minuta. Nakon toga smanjite temperaturu na 180 stepeni i po potrebi pecite još 15 minuta.

Za to vrijeme pripremite kremu. Žumanca i gustin umutite s nekoliko kašika hladnog mlijeka, a ostatak stavite da se kuha na laganoj vatri zajedno sa šećerom i vanilin šećerom. Kada prokuha, dodajte smjesu od gustina i žumanaca. Miješajte da se smjesa zgusne.

Ohladite kremu pa dodajte margarin sobne temperature i dobro umutite. U drugoj posudi umutite slatko vrhnje u čvrst šlag. Kada su se krofne ispekle, režite ih na pola dodajte kremu i šlag pa poklopite gornjim dijelom krofne. Na kraju ih možete posuti i šećerom u prahu.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE