Lokalne TemeReagovanja / Spomen obilježje - primjer kako ne treba raditi

Reagovanja / Spomen obilježje – primjer kako ne treba raditi

Krajem juna mjeseca vidim nešto se radi kraj starog grčaničkog puta na samom ulazu u zaseok Šačići. Po prirodi nemam običaj zabadati nos gdje me se ne tiče. No kasnije, vidim jedno jutro ‘osvanula’ ploča na kojoj je i ime moga rahmetli brata Ejuba.

Tim tragom raspitam se oko toga i “udaram” na šutnju – niko pojma nema. Pitam brata Jakuba je li ga iko konsultirao? Nije, ni njega ni mene. Razgovarao sam sa još nekoliko ljudi i svi su neugodno iznenađeni lokacijom obilježja ali i tekstom na ploči. Utisak obilježja (navodno koštalo 5000 KM) je pro forme i da se skrije od pogleda.

Zasto ja reagiram?

Zbog toga što je ovo odrađeno po sistemu “brze muzike” i što su izostali razgovori i konsultacije u smislu lokacije, teksta na ploči (priličniji bi bio ajet iz Kur'ana ili dio recitacije nekog šehidskog djeteta, a toga ima bio sam u prilici slušati ih).

Jer lokacija je morala i trebala biti na ćošku uvoričkog greblja (na raskršću) ili kod česme Capariš. Efektnije, logičnije i smislenije. Svi sa kojima sam razgovarao se s ovim slažu. Još jedan, meni bitan, detalj nedostaje na ploči. Moralo je biti upisano i ime šehida Rasima Lemeša zv. Softa (sugerisao je to jedan čovjek, ali kao kasno bilo jer je tekst već bio uklesan). Šehidio 1943. godine u okršaju sa četnicima, na granici Breze i Visokog, koji su iz pravca Okruglice (svog poznatog ‘legla’) bili krenuli u koljački pohod Gračanice i dalje prema Visokom. U tom okršaju četnici su totalno razbijeni. Naravno i ostalih uvoričkih šehida.

Sve u svemu očito je, pored predhodnih razgovora u cilju kvalitetnog rješenja, izostao institucionalni pristup po gore navedenom. A nije jedini slučaj, ima ih još. Da se postupilo po principu šure, ne bi došlo do ovakvog epiloga.

Sugerišem nadležnom organu Gradske uprave Visoko (ne može gradonačelnik na sve stići) ali i nadležnom Ministarstvu ZDK-a, u smislu praćenja i realizacije, da imaju u vidu ovakve pojave. Nadam se i predlažem navedenim da ovo Spomen obilježje izmjeste na adekvatno mjesto. Onako kako i prilici šehidima koji su pali za Bosnu.

P.S Čujem (na ulici u prolazu) da je u petak 20.8.2021.godine otkrivanje ovog Spomen obilježja. Ja i Jakub, Ejubova braća, nećemo tome prisustvovati. Principijelno a i zbog gore navedenog.

P. P. S. Iako sam ovo pisao sto biranijim riječima, znam da ću opet izazvati određene hatare. A napisah iskrenim nijetom i najdobronamjernije.

Husejn Smajlović / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE