Lokalne TemeRamazan u Gračanici kod Visokog: Teravije u džematima u okviru porodice

Ramazan u Gračanici kod Visokog: Teravije u džematima u okviru porodice

Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Gračanica kod Visokog zbog pandemije korona virusa neće moći u potpunosti realizirati brojne aktivnosti koje su bile planirane tokom ramazana, kazao je za Preporod.info glavni imam ovog medžlisa Senahid ef. Uzunović.

Ramazan u svakom medžlisu i svim džematima je vrijeme u kojem su sadržaji obimniji, okupljanja i druženja češća, a posjete džamijama i mesdžidima intenzivnije. To je vrijeme kada džemati u potpunosti ožive, i ako ne svi, a onda većina džematlija da svoj doprinos i učešće u ramazanskim ibadetima.

Zato su i pripreme za ramazan ozbiljnije, navodi ef. Uzunović i dodaje da su u organizaciju ramazanskih aktivnosti ove godine, osim imama, bili uključeni i članovi džematskih odbora, Odjel za društvenu brigu, Odjela za brak i porodicu i Mreža mladih.

Prema njegovim riječima, bile su planirane brojne aktivnosti, ali je zbog pandemije smanjen obim i promijenjen način njihove onih koje će biti realizirane. i novih ove godine ramazan je dočekan akcijom čišćenja džamija i harema, uz vršenje dodatne dezinfekcije džamijskih prostora, u skladu s uputstvima nadležnih organa.

“Teravih namazi se obavljaju u centralnim džamijama i u mesdžidima u kojima su obavljani namazi u džematu tokom cijele godine. Prve teravije u džematu su obavljali imami sa mujezinima, a nakon ublažavanja mjera, teravih namaze obavljaju i članovi džematskih i mektebskih odbora. Džematlije, poštujući preporuke nadležnih organa, namaze obavljaju u svojim kućama, a veliki broj ih organizuje džemate u okviru svojih porodica”, kazao je ef. Uzunović.

Dodao je da su uspjeli očuvati kontinuitet učenja džematskih mukabela, tako da u svim džematima imami sa mujezinima i učenicima medresa uče mukabele.

“Osim džematske mukabele, učenici mekteba sa mualimima, članovi Mreže mladih i muallime sa ženskim dijelom džemata uvezani preko društvenih mreža i aplikacija uče hatme i mukabele, tako da se u svakom džematu prouči po nekoliko mukabela”, istakao je ef. Uzunović.

Pred ramazan, MIZ Gračanica kod Visokog je uz pomoć dobrotvora obezbijedio pakete koji su putem imama, Odjela za društvenu brigu, Odjela za brak i porodicu i Mreže mladih dostavljeni na adrese onih koji su u stanju potrebe.

Imami, džematski odbori i aktivisti odjela na samom početku pandemije, a uz ramazan posebno, stavili su se na raspolaganje, a pozvali i džematlije, da svi zajedno prate stanje, barem u svom komšiluku i svom džematu, te da pruže pomoć onima koji budu u nekoj potrebi.

“U drugoj polovini ramazana planirani su iftari za džematske aktiviste u manjim grupama, ako to okolnosti budu dozvoljavale”, naglasio je Uzunović, dodajući da su imamima i članovima džematskih odbora proslijeđene instrukcije o prikupljanju zekata, sadekatu-l-fitra i drugih priloga.

Planirano je i da u zadnjoj trećini ramazana, kao i prethodnih godina, u jednoj od džamija na području Medžlisa bude organiziran i ibadet itikafa.

 

Visoko.co.ba/Preporod.info


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE