NaslovnicaZDKPrivredaRadnici zenič...

Radnici zeničke Željezare još čekaju na prodaju imovine vrijedne više od 100 miliona KM

Imovina Željezare Zenica u stečaju vrijednosti više od stotinu miliona KM iz dana u dan propada i gubi na vrijednosti. Za proizvodne hale, hotel, izletište Bistričak i zatvoreni bazen zbog koronavirusa sve je manje zainteresovanih.

Pandemija koronavirusa uzrokovala je i sporiju prodaju željezarske imovine, a među njima i neiskorišteni potencijal hotela Internacional za koji je trebao biti raspisan i međunarodni poziv za prodaju.

Avdija Halilović, predsjednik Sindikata Željezare Zenica je kazao da nemaju velikih priliva novca, odnosno, da ništa od veće imovine nije prodano, osim nekoliko stanova.

– Nije to neka finansijska injekcija. Novca ima za uvezivanje zdravstva radnicima. Federalna vlada je odobrila 7 miliona KM za javna preduzeća među kojima smo i mi i naših 20-ak uposlenika će aplicirati da se riješi njihova problematika. Uvezivanje staža za radnike očekujemo od Federalne vlade, apliciramo na javne pozive za PIO/MIO, a zdravstvo rješavamo od prodaje imovine. Međutim, pandemija je poremetila situacija – kazao je Halilović.

Dodao je kako je bilo zainteresovanih investitora za hotel Internacional te da je bilo potrebno raspisati međunarodni tender, ali da je pandemija koronavirusa sve poremetila.

– Ljudi više ne ulažu u ugostiteljstvo jer sve stoji i mi smo u toj nekoj situaciji. Željezara Zenica je imala imovinu od 120 miliona KM kada smo otišli u stečaj, sada još uvijek govorimo o imovini vrijednosti iznad 100 miliona i ona je jača od našeg duža ka državi. Krajem marta je trebalo biti ročište za dug Vlade FBiH ka Željezari u iznosu od 50 miliona KM, ali se nadamo da će i to biti riješeno. Ako bismo to dobili, pokrili bismo naš minus od 35 miliona KM i kamate koje bi se mogle otpisati – dodao je Halilović.

Ističe kako imovina koja stoji i koja se ne održava propada te da njena vrijednost na tržištu pada iz dana u dan, ali i da oni nemaju ni novca ni mogućnosti da održavaju te objekte kako bi zadržali svoju vrijednost.

– Pokušavamo da javnim pozivima i tenderima nešto prodamo, ali svi objekti traže investiranje od kupaca, i svi odustaju zbog koronavirusa. Investitori koji su bili zainteresirani za Bistričak još uvijek su tu, ali mi čekamo da ove godine riješimo uknjižbu imovine. Samo bi Bistričak mogli prodati – zaključio je Halilović u razgovoru za Klix.ba.

 

Visoko.co.ba/Zenit.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.