NaslovnicaZDKRadnici Želje...

Radnici Željezare Zenica okupili se pred zgradom direkcije, traže uvezivanje staža

Oko pedeset radnika Željezare Zenica okupilo se danas ispred direkcije ovog preduzeća kako bi izrazili nezadovoljstvo sporim procesom prodaje imovine i neuvezivanjem radnog staža za preostale radnike, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je rekao Avdija Halilović, predsjednik Sindikata radnika Željezare, na računu nekadašnjeg zeničkog giganta nema dovoljno novca od prodaje imovine da bi se uvezao staž za sve radnike.

“Zahtjevi su stalno isti, od prošle godine, kada smo bili na protestima i kada se izvršila uplata zaostalih plaća i otpremnina, fokus je bio na uvezivanju staža za preostale radnike. Ono što nas brine su obećanja koja nam daju federalna Vlada i ministarstvo, od 10. mjeseca su obećanja da će se uplatiti staž za 74 radnika, pa smo mi uplatili za 11 koji su trebali izgubiti svoja prava, od sredstava koja smo imali od prodaje imovine. Ta sredstva su nedostatna da se i ostalima uveže staž, ostao je 51 radnik. Dobili smo uvjerenja od ministra Džindića, da će se usvajanjem budžeta Federacije BiH biti odmah uplaćeno. Nas brinu ta obećanja još od 10. mjeseca prošle godine, obećanja da će se uplatiti na narednoj sjednici Vlade FBiH, pa na narednoj, i tako je prošlo 15 sjednica. Desetak firmi dobilo je uplate staža, potrošeno je 12 miliona za firme u kojima Vlada nema udjela ili ima malo. Udjel Vlade FBiH je 100 posto i nismo došli na red”, rekao je Halilović.

Halilović je dodao da je ovo jedno od posljednjih okupljanja radnika te je moguće da uslijede novi protesti.

“Ovo je jedno od posljednjih okupljanja što se tiče čekanja da se uplati staž. Ako to ne bude, ne odgovaramo za posljedice i naredna protestna okupljanja. Ne bih da se desi prošla godina, kada smo se i smrzavali i kada je bilo problema, a to ne treba ni nama ni Vladi. Ono što je obećano, 12 plaća i otpremnine, to je ispoštovano. Ostalo je uvezivanje staža i to je gorući problem. Prodaja imovine ne ide onako kako bismo htjeli. Prodali smo 3 hale za oko 500.000 KM, od tog novca uvezali staž za 11 radnika i više nemamo sredstava. Prodaje se 6 stanova, prodaju se tri-četiri hale, ali kada će se to prodati, ne znamo, svi čekaju da se ta imovina proda za jednu marku”, rekao je Halilović.

Radnici Željezare su nakon protesta, štrajka glađu i blokiranja magistralnog puta M-17 prošle godine u nekoliko navrata dobili obećanje od Vlade Federacije BiH, u čijem se vlasništvu nalazila Željezara, da će im potraživanja od 13 plata i otpremnine biti uplaćene, što je i urađeno krajem januara. Željezara se sada nalazi u stečajnom postupku, u kojem slijedi uvezivanje staža radnicima, te prodaja imovine Željezare.

federalna.ba/visoko.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.