Radnici Krivaje krenuli kući, obećano rješenje problema penzionera u maju

Prema obećanju premijera Vlade FBiH situacija penzionera Krivaje biti će riješena do 10. maja

576

Radnici preduzeća Krivaja koji su jutros iz Zavidovića došli ispred zgrade Vlade FBiH, u Sarajevu, kako bi tražili rješenje problema za oko 80 radnika, koji zbog neuvezanog staža ne mogu otići u penziju, dobili su obećanje od premijera Vlade FBiH, Fadila Novalića, da će njihova situacija biti riješena do 10. maja.

Predstavnici sindikata Krivaje, predvođeni predsjednikom sindikata Feridom Balićem, primljeni su na sastanak u Vladi FBiH, kojem je prisustvovao premijer, predstavnici nove Vlade FBiH i predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, Ismet Bajramović.

“Problem prvog dijela naših penzionera biti će riješen do 10. maja, dok će se drugi dio riješiti do 10. ili 15. juna. Optimisti smo i vjerujemo da je Vlada FBiH jedna ozbiljna institucija. Ukoliko, kojim slučajem, ne bude ispunjeno obećanje do 10. juna, doći ćemo ispred zgrade Vlade i nećemo ići kućama” – rekao je Balić.

Premijer Novalić je izjavio da su predstavnici Vlade iscrpno upoznali svaku granu sindikata kako će biti tretirana u novom ekonomskom programu. Napomenuo je da situacija, socijalna i privredna, u Federaciji BiH nije dobra i da Vlada ide u reforme, ali i da stvari ne treba posmatrati na način da je Vlada ili neko drugi od socijalnih partnera pojedinačno “kriv za sve”.

“Slabosti ima i na sindikalnoj strani, ali treba nam saradnja i sastanak je prošao u veoma konstruktivnoj atmosferi” – rekao je Novalić.

Ministar energije, rudarstva i industrije, Reuf Bajrović, kazao je kako će biti učinjeno sve da se pronađen najbolje moguće rješenje za ovo preduzeće.

Na sastanku je rečeno kako je u budžetu planirano 200.000 KM za penzionisanje radnika te da će rebalansom biti izdvojeno još sredstava kako bi svi radnici bili zbrinuti.

Komentari

komentara