BiHNikšić: Ušli smo u političku krizu, možemo je prevazići samo razgovorom

Nikšić: Ušli smo u političku krizu, možemo je prevazići samo razgovorom

O aktuelnim temama u Dnevniku D govorio je Nermin Nikšić, premijer FBiH i predsjednik SDP-a.

Na početku razgovora odgovorio je na pitanje postoji li od danas koalicija na državnom nivou.

„Teško pitanje. Na to pitanje teško ja sam mogu dati odgovor. To je koalicija koja u sebi sadrži nekoliko političkih subjekata. Evidentno je da smo ušli u jednu političku krizu, evidentno je da će nam trebati jako puno vremena da se vratimo na puteve kojima smo išli do prije par dana. Iskreno se nadam, a i danas je Trojka pokušala poslati poruku da nastavimo razgovarati, da iskoristimo ovaj period do stupanja na snagu drugog dijela Izbornog zakona kojeg je proglasio visoki predstavnik – da probamo mi doći do rješenja. Da li će to naići na razumijevanje ostalih partija, vidjet ćemo. Nakon uskršnjih praznika, pošto smo mi sljedeći domaćini, pokušat ćemo organizovati jedan takav sastanak“, kazao je on.

Nikšić je ocijenio da politička klima u BiH nije ugodna.

„Imate svaki čas neko prepucavanje i ultimatume, koji ne mogu prolaziti na ozbiljnoj političkoj sceni. I ovo vrijeme iza nas je pokazalo, kad razgovarate onda i dođete do određenog kompromisa. Na ovaj način sigurno nismo spremni razgovarati, ali smo spremni tražiti moduse kako da izađemo iz krize“, poručio je on.

Osvrnuo se i na izjavu Milorada Dodika u kojoj je Trojku nazvao političkim lažovima.

„Ne znam na šta je mislio. Nikad nismo krili da smo spremni na razgovor i kompromis, ali isto tako nismo krili da nećemo popustiti kada je u pitanju interes građana i BiH. Mi u ovom periodu nismo promijenili svoj stav i mišljenje. Ja bih radije da smo mi uspjeli da se dogovorimo i da smo mi donijeli izborni zakon. Ali trebamo biti svjesni da postoji visoki predstavnik i da on ima svoja ovlaštenja koja koristi kako procijeni“, objašnjava Nikšić.

Upitan kako gleda na Dodikov poziv da Trojku u koaliciji zamijeni sa SDA, istakao je da nije ništa novo u političkoj praksi da dolazi do prekompozicije vlasti.

„Imali smo priliku nekoliko puta čuti da je bilo lakše sa SDA nego s nama. Nemamo ništa protiv, ako se slože. S naše strane, mi smo i dalje spremni da kroz razgovore pokušamo prevazići krizu“, kazao je.

Dodaje da ne postoji niko ozbiljan na političkoj sceni ko vjeruje da je moguće isporučiti Dodikove zahtjeve.

„Smatram da je on svjestan da to nisu realni zahtjevi i da od njih nema ništa. To nije ni taktiziranje, nije on taj tip. Sigurno je ljut. Moramo biti svjesni – kompromis nije bilo moguće postići bez Dodika i Čovića. Koliko god smo se mi upinjali, i oni su morali biti dio te priče koju smo završili da dobijemo otvaranje pregovora“, kazao je Nikšić.

Upitan znači li ovo kraj evropskog puta, odgovara:

„Sigurno će usporiti evropski put BiH i ispunjavanje uslova koji su pred nama. Ali mi nikad nismo odustajali od evropskog puta i uvijek smo tražili načine kako ćemo ga odblokirati. Nakon otvaranja pregovora dobila je i RS i FBiH, znači dobila je i država. Jačamo i državu i institucije vlasti“, tvrdi Nikšić.

Komentarisao je i odluku visokog predstavnika kojom je nametnuo izmjene izbornog zakona.

„Odluka visokog predstavnika, pogotovo onaj dio koji se odnosi na tehničke izmjene izbornog zakona, nije sporna nikome, pa čak ni političkim partijama iz RS i SNSD-u“, kaže Nikšić.

Kaže i da je državna koalicija bila dogovorila 99 posto stvari vezano za izborni zakon.

„Pa i oko rješavanja pitanja CIK-a smo otprilike postigli neki konsenzus na bazi činjenice da ipak ne biraju oba doma parlamenta CIK, već da Kolegij oba doma bude komisija koja će predlagati sastav. Oko nekih nadležnosti je ostala sitnica da se dogovori. Kamen spoticanja bio je izbor članova Predsjedništva BiH, gdje smo mi iz Trojke smatrali da je važno da, osim provođenja odluka Ustavnog suda, je vrlo važno da provedemo i odluke Suda za ljudska prava u Strazburu“, ističe Nikšić.

Na pitanje je li ga iznenadila odluka visokog predstavnika, istakao je:

„Imali smo informacije da se lomi kada i koji je to rok. I mi smo išli i lobirali kod visokog predstavnika prije mjesec kada je prvi put to najavio, da sačeka, da ćemo mi to pokušati da riješimo. Smatrali smo čak da nam je izborni zakon najmanji problem da dogovorimo, osim izbora članova Predsjedništva“.

Govorio je i o sjednici Vlade FBiH povodom sigurnosne situacije.

„Ne možemo se praviti da odluka visokog predstavnika nije izazvala određene političke posljedice u BiH. Imali smo danas i zakazanu sjednicu NSRS-a, naravno da smo jednim uhom osluškivali šta se i tamo dešava. Smatram da je bila obaveza Vlade da izađe i kaže građanima da pratimo stanje i da nema razloga za strah i paniku. Dotakli smo se i drugih stvari“, objasnio je Nikšić.

Kazao je i da se ‘Vlada FBiH nije ni marke dodatno zadužila u odnosu na ono što je plan utvrđen od prethodne vlade za period 2022.-2024’.

„Postoji neki kontinuitet i bez obzira koliko će neko ponavljati laž – od toga nema ništa, vrlo lako je demantovati. S MMF-om ćemo nastaviti razgovarati, na njihov izvještaj koji smo preliminarno dobili u prvom trenutku ne može se intervenisati, to je njihov osnovni izvještaj, ali kada dođe do toga imat ćemo svoje obrazloženje za svaku onu stavku koju naveli“, rekao je on.

Dotakao se i Južne interkonekcije.

„Kod nas vrlo često pitanja koja ne bi trebala biti politička, to postanu. Naravno da ima načina da se riješi, ali u ovom trenutku Vlada FBiH radi na principu usaglašavanja jedinstvenih stavova i jednoglasnih odluka. To će ići na redovnu sjednicu. Imamo u parlamentu i prijedlog SDA, i prijedlog HDZ-a, ali će opredjeljenje Vlade biti da nijedan od njih ne budu, već da Vlada uradi prijedlog“.

O uspostavi USKOK-a:

„Tu se najdalje došlo i najbliže je provedbi. Našli smo konačno lokaciju za smještaj federalnog USKOK-a i odjela vrhovnog suda za procesuiranje tih djela. Odlična je i svi su zadovoljni, nadam se da u zadnjem kvartalu ove godine kreću s radom obje institucije“.

Visoko.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE