BiHPrivredaRabija Hodžić: Radnici Fortune duže od četiri godine čekaju rješenje - firma...

Rabija Hodžić: Radnici Fortune duže od četiri godine čekaju rješenje – firma u stečaju, a oni na ulici

Iako je pandemija koronavirusa donijela brojne nove probleme radnicima u Industriji tekstila, kože i obuće, postoje primjeri i gdje su raniji problemi radnika produbljeni nastupanjem globalne pandemije. Takva je i priča radnika kompanije Fortuna iz Gračanice kod Tuzle, koji svoja prava na mnogobrojne načine pokušavaju da pronađu još od 2016. godine.

Dugogodišnji procesi pred brojnim instancama vlasti u BiH, protesti, sedmomjesečni štrajk u šatorima samo su neki od načina na koji su radnici i radnice iz ove fabrike pokušali da izbore svoja prava, no nažalost to im sve do danas nije pošlo za rukom. Većina njih su radnici čiji radni staž broji nekoliko desetina godina, zbog čega su se našli u teškoj situaciji, na samom rubu egzistencije ili čak i preko tog ruba.

Foto: Arhiv

Od 1998. godine radnici bez uplaćenog radnog staža

Jedna od onih koji su najglasnije ušli u tu borbu je i Rabija Hodžić, bivša radnica fabrike obuće Fortuna Gračanica, koja je bez posla ostala još 2016. godine.

“Sa 37 godina radnog staža, zajedno sa svojih 214 kolega, ostala sam bez posla nakon što je Fortuna otišla u stečaj. Još od 1998. godine radnicima Fortune nije uplaćen staž, a to su svjesno radili poslodavci, sa tek sporadičnim uplatama za određene grupe radnika koji su stekli uvjete za penziju. Firma je do 2004. godine bila u vlasništvu države, te ni tada staž nikome nije uplaćivan, a do stečaja situacija je jasna”, kazala je Hodžić za portal Visoko.co.ba.

Problemi nakon privatizacije fabrike nastali su kada su, kako kaže Hodžić, otvorene sestrinske firme u krugu fabrike, koje su ubirale profit, dok su, prema njenim riječima, svi dugovi servisirani kroz Fortunu.

“Dvojica direktora, koji su zbog toga i uhapšeni, u krugu naše fabrike otvorili su dvije firme, od kojih jedna nosi naziv Forteks i radili u našim pogonima. Dugovi su, naravno, išli na Fortunu, a sve drugo na te firme. Kada smo saznali da se to dešava, mi smo počeli svoju borbu koja traje i danas, a kroz koju tražimo da ostvarimo svoja prava. Veoma mali broj radnika nakon toga je otišao u penziju, a nažalost mnogi su ostali bez posla, među kojima se nalazi veliki broj invalida rada i radnika koji imaju dugi radni staž. Pred stečaj smo imali 19 godina neuplaćenog radnog staža, a zbog toga niko od nas nije mogao u zasluženu penziju. Do danas, oko 80 radnika je steklo uslove za penzionisanje, a to pravo ne mogu ostvariti”, pojasnila je Hodžić.

Foto: Arhiv

Firma na prodaju, a radnici na proteste

Situacija za radnike i danas, 2021. godine, poprilično je alarmantna, podcrtava naša sagovornica. Kao jedna od najglasnijih u borbi za prava radnika postala je i članica Odbora povjerilaca Fortune, gdje predstavlja kolegice i kolege, a upravo taj odbor nedavno je donio odluku o prodaji Fortune.

“Odbor povjerilaca nedavno je odlučio da Fortuna ide na prodaju, te je njena vrijednost procijenjena na oko 10 miliona KM. To za radnike neće mnogo značiti, jer Fortuna ima dugovanja veća od 40 miliona KM. Da bude još gore, odluka je donesena sa tri glasa za i dva protiv, pri čemu advokat koji predstavlja radnike i ja nismo bili prisutni na toj sjednici. Ja sam o svemu obavijestila svoje kolegice i kolege, koji su najavili da bi mogli organizirati proteste ispred Porezne uprave, ali šta će od svega toga biti, posebno u vrijeme pandemije, kada okupljanja baš i nisu preporučena ne mogu trenutno reći”, dodala je naša sagovornica.

Foto: Visoko.co.ba/Ilustracija

Tokom svih godina, od pokretanja stečajnog postupka do danas, radnici su zahtijevali da se pokrene barem dio proizvodnje Fortune, kako bi radnici mogli zaraditi kakve-takve plaće. Ipak, nisu naišli na mnogo uspjeha u tom podvigu, te su morali potražiti drugačija rješenja kako bi svojim porodicama obezbijedili egzistenciju i osnovne uslove za život.

“Radnici su se našli u bezizlaznoj situaciji, kada su ostali bez posla i tek rijetki, koji su mogli da se snađu, pronašli su poslove u nekim okolnim fabrikama. No, većina onih koji su ostali bez posla i danas su bez ikakvih primanja i bez ikakvih prava što je, posebno u vremenu koronavirusa u kojem se nalazimo, jako teško. Paralelno sa svim tim procesima, firme koje je u krugu Fortune otvorio naš bivši direktor i dalje rade, a mi smo i dalje na ulici”, zaključila je Hodžić za portal Visoko.co.ba.

 

Visoko.co.ba/Redakcija


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE