SvijetPutin povećao broj vojnika u ruskim snagama za 170.000

Putin povećao broj vojnika u ruskim snagama za 170.000

Ruski predsjednik Vladimir Putin povećao je u petak broj vojnika u ruskim snagama za oko 170.000, čime je broj vojnog osoblja porastao na više od 2,2 miliona, javlja Anadolu.

Putin je potpisao ukaz o povećanju osoblja Oružanih snaga Rusije na 2.209.130, uključujući 1.320.000 vojnika, objavio je Kremlj.

Odluka je stupila na snagu od dana potpisivanja odluke.

Prema Putinovom dekretu, koji je stupio na snagu od 1. januara, vojska je imala 2.039.758 članova osoblja, uključujući 1.150.628 vojnika.

U odnosu na prethodnu uredbu, broj vojnika povećan je za 169.372.

Ministarstvo odbrane objavilo je da uprkos povećanju broja vojnika ne postoji plan za značajniji porast mobilizacije.

Navodi se da je broj vojnika povećan zbog rasta prijetnji povezanih sa “specijalnom vojnom operacijom” u Ukrajini i širenjem NATO-a.

​​​​​Povećanje Oružanih snaga smatra se reakcijom na aktivnosti NATO-a.

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE