SvijetEvropaPutin naredio nuklearne vježbe trupama raspoređenim blizu Ukrajine

Putin naredio nuklearne vježbe trupama raspoređenim blizu Ukrajine

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je održavanje nuklearnih vježbi “u bliskoj budućnosti”, u kojima će učestvovati trupe raspoređene blizu Ukrajine, kao odgovor “na prijetnje” zapadnih vođa Moskvi, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

“Tokom vježbe niz mjera će biti preduzete za pripremu i upotrebu nestrateškog nuklearnog naoružanja”, saopštilo je Ministarstvo preko Telegrama.

Cilj vježbe je priprema vojske poslije “provokativnih izjava i prijetnji nekih zapadnih zvaničnika Rusiji”, dodalo je Ministarstvo.

Cilj je i povećanje spremnosti ljudstva i opreme jedinica za borbenu upotrebu nestrateškog nuklearnog naoružanja za odgovor i obezbjeđenje teritorijalnog integriteta i suvereniteta države, piše ruska agencija RIA novosti. Vježbe će uključiti avijaciju, pomorske snage i snage iz Južnog vojnog okruga, koji je baziran odmah uz granicu s Ukrajinom i pokriva ukrajinske oblasti za koje je Moskva objavila da su anektirane.

Agencija France Presse piše da od početka sukoba u Ukrajini u februaru 2022. godine ruski predsjednik daje izjave “toplo-hladno” o mogućoj upotrebi nuklearnog oružja. Rusija je tokom ljeta 2023. rasporedila nuklearno taktičko oružje u Bjelorusiji, svom najbližem savezniku i susjedu Evropske unije.

Ruska nuklearna doktrina predviđa pribjegavanje nuklearnom oružju striktno u defanzivne svrhe, u slučaju napada na Rusiju oružjem za masovno uništenje, ili u slučaju agresije sa konvencionalnim naoružanjem, koje prijeti samom postojanju države.

Ria novosti prenosi da je sredinom marta Putin u intervjuu novinaru Dmitriju Kiseljevu rekao da je Rusija spremna da upotrijebi nuklearno oružje samo ako se dovede u pitanje opstanak ruske države, ili ako se nanosi šteta suverenitetu i nezavisnosti zemlje.

Visoko.co.ba/federalna.ba/Beta


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE