NaslovnicaSvijetPutin dao Sno...

Putin dao Snowdenu rusko državljanstvo

Vladimir Putin u ponedjeljak je dao rusko državljanstvo bivšem američkom obavještajnom saradniku Edwardu Snowdenu, devet godina nakon što je razotkrio razmjere tajnih nadzornih operacija Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA).

Snowden (39) je pobjegao iz Sjedinjenih Država i dobio azil u Rusiji nakon što je 2013. objavio tajne dosijee koji su otkrili domaće i međunarodne nadzorne operacije koje je provodila NSA, gdje je radio.

Američke vlasti godinama traže da se on vrati u Sjedinjene Države kako bi mu se sudilo zbog optužbi za špijunažu, prenosi Reuters.

Nije bilo reakcije Snowdena, čije se ime pojavilo bez ikakvog komentara Kremlja na spisku od 72 osobe rođene u inostranstvu kojima je Putin dodjeljivao državljanstvo.

Rusija je 2020. Snowdenu dala pravo na stalni boravak, otvarajući mu put da dobije rusko državljanstvo.

Te godine je američki žalbeni sud utvrdio da je program koji je Snowden razotkrio nezakonit i da vođe američkih obavještajnih službi koji su ga javno branili nisu govorili istinu.

Visoko.ba/federalna.ba/Fena

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.