ZanimljivostiKoje rase pasa žive najduže

Koje rase pasa žive najduže

Istraživanje objavljeno u Scientific Reports nudi detaljnu sliku o tome koliko dugo psi obično žive, ovisno o njihovoj rasi, veličini i obliku lica.

Konkretnije, mali i dugonosi psi obično žive najduže, dok veći i psi s ravnim nosom imaju kraći život, pokazala je studija iz Velike Britanije.

Ova otkrića mogu pomoći vlasnicima ljubimaca, skloništima za životinje, uzgajivačima da donesu informiranije odluke o zdravlju i dobrobiti pasa.

Prema studiji, psi u prosjeku žive od 10 do 13,7 godina. Ipak, baš kao i kod ljudi, životni vijek pasa uvelike varira ovisno o nizu faktora, od genetike preko načina života do veličine. Istraživači su željeli da istraže te karakteristike na širokom planu i vide da li se pojavljuju neki obrasci.

Kada je tim istražio veličinu i oblik lica, otkrili su da manji psi i psi dugog nosa žive duže od većih i ravnih pasa. Minijaturni jazavčari, na primjer, koji su i mali i dugog nosa, imali su srednji životni vijek od 14 godina, u poređenju sa samo 9,8 godina za francuske buldoge, koji su psi srednje veličine sa ravnim nosom.

Psi s ravnim nosom ili brahicefalni psi imaju mnoge poznate zdravstvene probleme, uključujući probleme s disanjem i netoleranciju na toplinu, ali ostaje nejasno da li i kako ti faktori doprinose riziku od rane smrti.

Među 155 rasa uključenih u studiju, lankašir hileri su imali tendenciju da žive najduže, sa srednjim očekivanim životnim vijekom od 15,4 godine. Iza njih su bili tibetanski španijeli (15,2 godine), bolonjski psi (14,9 godina), shiba inu (14,6 godina) i patuljasti kontinentalni španijeli (14,5 godina).

Rase s najkraćim životnim vijekom bile su kavkaski ovčar (5,4 godine), presa canario (7,7 godina) i cane corso (8,1 godina).

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE