ZanimljivostiPrva kineska višekratna raketa bi mogla poletjeti ove godine

Prva kineska višekratna raketa bi mogla poletjeti ove godine

Kineska privatna svemirska kompanija, Galactic Energy, mogla bi lansirati svoju višekratnu raketu već ove godine.

Ukoliko lansiranje bude uspješno, kompanija će ispisati historiju time što je prva na kineskom tlu razvila i koristila višekratnu raketu. Baš kao što je slučaj sa SpaceX-ovim Starshipom, prvo lansiranje vjerovatno neće biti okončano kontrolisanim spuštanjem rakete, nego će raketa pod nazivom Pallas-1 vjerovatno pasti u okean nakon prve serije testnih letova.

Galactic Energy pokušava pratiti i dostići SpaceX, ali i druge kineske kompanije namjeravaju sljedeće godine lansirati višekratne rakete. S druge strane, Evropa je objavila poziv za koncepte višekratnih raketa.

U međuvremenu, program američke svemirske agencije NASA-e, Space Launch System (SLS), suočava se s kritikama jer je uveliko premašio budžet, a uz to se oslanja na zastarjelu tehnologiju jednokratne upotrebe.

Raketa Pallas-1 dobila je ime po grčkoj boginji mudrosti. Ova raketa bi trebala biti lansirana iz centra na južnom otoku Hainan. Lansiranje bi moglo biti obavljeno najranije u novembru, no termini se obično pomjere kada se prvobitni približavaju.

Galactic Energy je osnovan 2018. godine te je uspješno lansirao devet misija slanja satelita u orbitu pomoću Ceres-1 rakete na čvrsto gorivo. Ipak, u septembru prošle godine se dogodio prvi neuspjeh, kada je uništen satelit Jilin-1 Gaofen-04B.

Ipak, u komapniji se nadaju da će raketa Pallas-1 donijeti napredak na viši nivo. Raketa je visoka 49 metara, koristi kerozin-tečni kisik te će moći letjeti do 50 puta. Koristit će tehnologiju propulzivnog slijetanja sličnu onoj koju je razvio SpaceX za Falcon 9 raketu.

Sedam Changqiong motora će pokretati prvu fazu rakete Pallas-1, koja će moći ponijeti do 5 tona tereta u nisku Zemljinu orbitu, odnosno do 3 tone u orbitu sinhronu po Suncu.

Do danas je samo SpaceX uspio ponovo koristiti dijelove rakete, dok je Rocket Lab uspješno spustio nekoliko boostera, koje namjerava ponovo koristiti.

Falcon 9 raketa se spušta nakon što pošalje drugu fazu i teret na dalje putovanje. Dosad je SpaceX ponovo koristio boostere gotovo 250 puta, što znači da ostatak svemirske industrije zaostaje. SpaceX i u slučaju Starshipa želi razviti višekratnu raketu koja bi drastično smanjila troškove lansiranja i omogućila putovanja ljudi na Mars ekonomski izvodivim.

U Kini nekoliko kompanija razvija tehnologije višekratnih raketa, a dosad su iSpace i LandSpace Technology proveli testove te se nadaju da će lansirati svoje rakete i spustiti njihove prve faze 2025. godine.

Među kineskim startupima je i Space Pioneer, koji je u svom prvom pokušaju lansiranja stigao do orbite. Plan je da svoju djelomično višekratnu raketu Tinanlong-3 lansira sljedeće godine.

Space X je lansiranjima raketa Falcon 9 i Falcon Heavy visoko podigao ljestvicu, dok drugi zaostaju. Kritikovani NASA-in program SLS rakete premašio je budžet za više od 10 milijardi.

Evropska svemirska agencija je pozvala na razvoj koncepata višekratnih raketa. Direktor kompanije Arianespace, Stephane Israel, vjeruje da Evropa neće imati takvu raketu do 2030-tih.

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE