Proširenje Detoks centra u KBZ

574

Prigodnom ceremonijom,jučer je ozvaničeno okončanje poslova na adaptaciji i proširenju Detoks odjeljenja Zavoda za bolesti ovisnosti Zeničko-dobojskog kantona. Odjeljenje, koje se nalazi u krugu Kantonalne bolnice Zenica, jedan je od važnijih segmenata u procesu liječenja ovisnika o narkoticima i alkoholu.

Detoks odjeljenje hospitalni je dio cjelovitog programa liječenja bolesti ovisnosti.Počeli smo u krajnje neuslovnom prostoru i sa šest kreveta za pacijente što se vrlo brzo pokazalo kao nedovoljno,istakao je Jasmin Softić,direktor Zavoda za bolesti ovisnosti ZDK.Kancelarija UNDP-a u BiH izrazila je razumijevanje za naše potrebe i odobrila sredstva neophodna za adaptaciju i proširenje Detoksa.Sada imamo deset kreveta i nove pomoćne prostorije što je osnovna jedinica detoksa po najnovijim evropskim standardima,naglašava Softić.

Od osnivanja detoks odjeljenja,u kojem je dolazak,boravak i odlazak pacijenata potpuno dobrovoljan,bilježimo konstantan porast interesa osoba koje žele pobijediti svoju ovisnost,ističe neuropsihijatar Samir Kasper,načelnik Medicinske službe Zavoda za bolesti ovisnosti.Do prvog maja,kroz ovaj prostor prošlo je njih 518.Proširenje i uređenje Detoks odjeljenja,po njegovom mišljenju,daće poticaj ovom trendu.

Presjecanju crvene vrpce obnovljenog Detoks odjeljenja prisustvovali su i zvaničnici kantonalne Vlade,premijer i ministar zdravstva. Premijer,Miralem Galijašević kaže kako je Zavod za bolesti ovisnosti ispunio cilj zbog kojeg je osnovan.

U radove adaptacije i proširenja Detoks odjeljenja,UNDP je uložio oko 60 hiljada KM a Zavod za bolesti ovisnosti ZDK 20 hiljada maraka vlastitih sredstava.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.