Promocija knjige “Kako smo spašavali bosanskog brdskog konja”

Poznati hipolog, Enver Žiga, smatra se čovjekom koji je spasio bosanskog brdskog konja od izumiranja. Upravo je iz štampe izašla njegova deveta knjiga “Kako smo spašavali bosanskog brdskog konja”.

Riječ je o iznimno vrijednom dokumentu u kojem autor dokumentarno opisuje dugogodišnju borbu za spašavanje bosanskohercegovačke autohtone pasmine. Knjiga iznosi brojne naučne i istorijske činjenice o bosanskom brdskom konju, koji je jedina prava autohtona pasmina na prostoru bivše Jugoslavije. Žiga je ergelu u blizini Visokog otvorio 2011. kada je ova pasmina bila pred izumiranjem. U borbi za spas pasmine su mu se pridružili i drugi entuzijasti, te su osnovali udruženje. Bosanski brdski konj se počeo uzgajati u 9 zemalja.

Promocija knjige će biti održana u “Arheološko-sportsko-turističkom parku Ravne 2” u nedjelju 21. maja 2022., s početkom u 12:00 sati na ljetnoj pozornici Vremeplov.

U slučaju kiše promocija će biti održana u Multimedijalnoj dvorani u parku.

Promotor knjige je bosanskohercegovački glumac i dramski pisac Josip Pejaković.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.