PreporukaPromocija knjige "Dubrovnik, grad nabožićki" održava se danas u Muzeju književnosti

Promocija knjige “Dubrovnik, grad nabožićki” održava se danas u Muzeju književnosti

Promocija knjige “Dubrovnik, grad nabožićki” kanadske književnice bosanskog porijekla Nataše Bartule Hebert bit će održana danas u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH (Sime Milutinovića Sarajlije 7) u 12 sati.

O starobosanskom Dubrovniku govorit će profesor Perica Mijatović, a voditeljica programa je Marioneta Ilić Jureta. O knjizi će govoriti Ivica Vanja Rorić, urednik, Mato Jozić, prevodilac i Nataša Bartula Hebert, autorica. Citate iz knjige čitat će novinarka Edina Kamenica i spiker i novinar Rinko Golubović.

“Dubrovnik, grad nabožićki” je historijski roman u kome je ispripovijedana saga srednjovjekovne Bosne u njenom sutonu. Radnja počinje 1439. godine, za vrijeme vladavine kralja Stjepana Tvrtka II. Kotromanića, a završava se 1463. padom Bosne, pogubljenjem posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića Kotromanića i odlaskom kraljice Katarine iz Bosne.

Starobosanski grad Dubrovnik zauzima centralno mjesto u romanu. Roman se završava slomom Bosne. O tome najbolje govori poglavlje o kralju Stjepanu koji je zajedno sa svojim stricem Radivojem uhvaćen prilikom bijega u Ključ i malo potom, pošto je po sultanovom nagovoru izdao naredbe da se i druga utvrđenja predaju, pogubljen u Jajcu.

“Dubrovnik, grad nabožićki” je roman o neprolaznim vrlinama bosanskog čovjeka, uklesanim na stećku: rodoljublju, ponosu, plemenitosti i istrajnosti.

 

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE